Presa externa, despre scutul de la Deveselu: Rusia e frustrata, sistemul militar e in curtea sa

Joi, 12 Mai 2016, ora 20:06
7859 citiri
Presa externa, despre scutul de la Deveselu: Rusia e frustrata, sistemul militar e in curtea sa
Foto: Facebook/ U.S. Embassy Bucharest

Inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu a atras atentia presei internationale, unele dintre cele mai importante institutii media din lume relatand despre momentul de joi si despre reactia Kremlinului.

"Scutul antiracheta al SUA este inaugurat in Romania, Rusia vede o amenintare", titreaza agentia Associated Press, preluata si de ABC News.

"Un scut antiracheta din Romania, cu scopul de a proteja Europa de amenintarile rachetelor balistice, a devenit operational joi, infuriind Rusia, care se opune existentei unui sistem militar in fosta sa zona de influenta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a incercat sa reasigure Rusia, cand a luat cuvantul la o ceremonie la care au participat oficiali americani, romani si ai NATO, la baza aflata la 180 de kilometri sud-vest de Bucuresti", scrie agentia de presa.

Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

AP este preluata si de Time, care titreaza "Rusia devine frustrata de inaugurarea scutului antiracheta in Romania", si de CBS News, care titreaza la randul sau ca "Noul scut american devine operational in curtea Rusiei".

De asemenea, Stoltenberg a tinut sa sublinieze, asemenea altor oficiali americani si ai NATO, ca scutul de la Deveselu, asemenea celui ce urmeaza sa fie activ si in Polonia, nu este directionat impotriva Rusiei, subliniind ca "rachetele interceptoare sunt prea putine si localizate prea la sud sau prea aproape de Rusia pentru a putea intercepta rachete balistice intercontinentale rusesti". In plus, seful NATO a mai spus ca rachetele au ca scop combaterea posibilei amenintari reprezentate de atacurile cu rachete de raza scurta sau medie din afara zonei euro-atlantice, cu precadere din Iran.

Vesti proaste de la americani: Nu avem capacitatea sa facem fata amenintarii Rusiei

CNN noteaza ca "SUA au lansat mult-asteptatul scut antiracheta european", in Romania, joi, "provocand noi tensiuni cu Rusia, care a criticat rapid sistemul drept o amenintare pentru securitatea sa".

The Wall Street Journal scrie ca inaugurarea noului sistem antiracheta din Romania reprezinta "o etapa critica in operationalizarea unui sistem antiracheta european, care a fost imediat criticat de Moscova".

"Sistemul antiracheta al SUA este inaugurat in Europa, Rusia condamna miscarea", titreaza Deutsche Welle, care noteaza ca "Rusia a reactionat vehement fata de instalarea unui sistem antiracheta in Romania, drept o 'amenintare' pentru securitatea sa". "Desi Washingtonul insista ca scutul sau european nu are ca scop sa contracareze Rusia, Moscova pare sa nu fie convinsa de asigurare", continua Deutsche Welle.

Reuters: Dupa 10 ani, americanii isi dezvaluie mult-asteptatul scut antiracheta

"Scutul nu a fost niciodata despre Rusia, ci despre rachetele balistice din Orientul Mijlociu", a spus si Robert Work, adjunctul secretarului american al Apararii, citat de The New York Times, in timp ce NBC News scrie ca "Rusia numeste noul scut antiracheta american din Romania o 'amenintare directa'", amintind ca sistemul a costat 800 de milioane de dolari.

NBC News il citeaza si pe amiralul rus Vladmir Komoiedov, presedinte al Comisiei Apararii din Duma de Stat rusa si fost comandant al flotei rusesti de la Marea Neagra: "Ei se misca spre linia de tragere. Nu este doar 100 la suta, ci 200, 300, 1.000 la suta indreptat impotriva noastra".

Nu in ultimul rand, The Telegraph scrie ca "tensiunile dintre Rusia si Occident au crescut si mai mult, joi, cand NATO a anuntat ca un scut antiracheta din Romania a devenit operational".

Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera

La ceremonia de joi de la Deveselu au participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc. Oficialii romani si americani au taiat panglica inaugurala a sistemului antiracheta de la Deveselu.

Chiar in timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficiala prin care sistemul a fost declarat operational, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca baza din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presa externa scut antiracheta, #scut antiracheta inaugurat Deveselu, #reactie Rusia scut antiracheta, #Rusia scut antiracheta Romania , #antiracheta