Premierul Orban, despre desfiintarea Sectiei Speciale: Mi se pare o propunere corecta. Ce spune Predoiu

Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 20:48
10089 citiri
Premierul Orban, despre desfiintarea Sectiei Speciale: Mi se pare o propunere corecta. Ce spune Predoiu
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca propunerea facuta de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, prin memorandumul care recomanda solutia desfiintarii Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie (SIIJ), este una corecta.

"Analizam propunerea. De principiu mi se pare o propunere corecta si de altfel e si in programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandarilor, pentru ca obiectivul nostru este sa punem capat acestui Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV)", a declarat Ludovic Orban, la inceputul sedintei de vineri seara a Guvernului.

La randul sau, ministrul Catalin Predoiu a spus ca Sectia Speciala "iese din principiile de functionare" ale Ministerului Public, "prin faptul ca s-a creat o categorie de cetateni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdictie, respectiv procurorii din cadrul SIIJ".

"Aceasta Sectie a fost infiintata prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. As vrea sa reamintesc contextul in care au fost promovate aceste modificari. Unul plin de tensiune, fara consultare publica, cu o critica foarte clara si severa din partea partenerilor europeni", a spus Catalin Predoiu in sedinta de Guvern.

Ministrul Justitiei a atras atentia ca OUG prin care se infiinta SIIJ a fost criticata de forurile europene. Institutiile europene au recomandat Romaniei sa renunte la infiintarea Sectiei Speciale.

"S-a aratat ca modul de structurare a acestei sectii nu poate sa duca la o buna functionare si combatere a coruptiei. S-a mai aratat ca modalitatea de functionare contravine principiului ierarhic de functionare in Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operationalizarii SIIJ. Ceea ce a urmat dupa a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de actiuni unor procurori si judecatori care criticau procesul de modificare a Legilor Justitiei a codurilor penale la acea data", a mai spus ministrul.

Desi s-a discutat despre o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca SIIJ e constitutionala, Predoiu puncteaza ca CCR s-a pronuntat la compatibilitatea cu Constitutia si nu la partea de functionalitatea Sectiei, "care e in afara jurisdictiei CCR".

Amintim ca, in memorandumul prezentat Executivului, Catalin Predoiu a adus in discutie recomandarile forurilor europene in legatura cu Sectia. In concluzii, ministrul Justitiei precizeaza ca solutia este desfiintarea SIIJ.

Anterior, memorandumul, care a fost discutat si in sedinta de Guvern din 6 decembrie, prevedea si posibilitatea regandirii modului in care functioneaza Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban desfiintare Sectie Speciala, #Catalin predoiu desfiintare Sectie Speciala , #justitie