Povestile de succes in lupta cu COVID-19: Insulele nordice, tarile care au testat mult sau n-au niciun caz si Vietnamul

Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 07:4213046 citiri
Povestile de succes in lupta cu COVID-19: Insulele nordice, tarile care au testat mult sau n-au niciun caz si Vietnamul
Foto: Arhiva Ziare.com

In lupta incrancenata cu coronavirusul, din ultimele luni, au inceput sa apara tot mai multe raze de speranta. Mai multe tari inregistreaza progrese vizibile si zile la rand fara nicio infectare, iar situatia pare sa fie sub control acolo.

Fie ca este vorba despre tari insulare, despre insule razlete din nord sau despre tari din zona tropicala, sunt mici oaze de succes in lupta cu coronavirusul.

Iata cateva dintre acestea:

Lectia insulelor nordice

Groenlanda si Insulele Feroe, teritorii autonome ale Regatului Danemarcei, sunt printre zonele in care de mult timp nu s-a mai inregistrat nicio infectare cu coronavirus.

Groenlanda a avut doar 11 cazuri, toate in capitala Nuuk, iar toti pacientii s-au recuperat. Este primul si singurul loc pana acum de pe lista de 210 tari si teritorii in care s-au inregistrat cazuri de COVID-19, potrivit site-ului Worldometers, unde nu mai este niciun caz activ.

De altfel, ultima imbolnavire a fost raportata in urma cu doua saptamani, iar in urma cu mai bine de o saptamana toti erau deja vindecati, scria atunci Newsweek. Niciunul dintre cei bolnavi n-a avut nevoie de spitalizare. Pe insula cu o populatie de 56.000 de locuitori s-au facut peste 1.000 de teste.

Mai aproape de continentul european, in Insulele Feroe, un veterinar a reusit sa tina practic sub control epidemia, ajungandu-se ca tara sa nu mai inregistreze niciun caz de mai bine de 10 zile. Cu 184 de cazuri de coronavirus, Insulele Feroe mai au doar 11 persoane bolnave si nu a fost inregistrat niciun deces.

Veterinarul Debes Christiansen a fost cel care si-a adaptat laboratorul veterinar piscicol unde testa somonul pentru infectii virale, scrie The Guardian. Astfel, medicul a inceput sa faca si teste pentru oameni si a facilitat astfel testarea puternica a populatiei, depinstandu-se astfel practic toate cazurile de infectare din insule.

Cu o populatie de 52.000 de locuitori si aproape 6.000 de teste efectuate, Insulele Feroe au cea mai mare proportie de teste la mia de locuitori din toate tarile si teritoriile lumii - 122.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News