Povestea sfantului pe care crestinii il praznuiesc pe 22 septembrie. Patimile facatorului de minuni

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 04:26
6419 citiri
Povestea sfantului pe care crestinii il praznuiesc pe 22 septembrie. Patimile facatorului de minuni
Sfantul Mucenic Foca FOTO: crestinortodox.ro

Romanii ortodocsi il sarbatoresc pe 22 septembrie pe Sfantul Mucenic Foca, figura religioasa care a intors multi oameni de la ratacirea lor si pe pagani de la inchinarea catre idoli i-a adus la cunostinta unuia Dumnezeu, scrie publicatia Crestin Ortodox.

Sfantul Foca a trait in timpul imparatului Traian (98-117), fiind originar din orasul Sinope. Pamfil, tatal lui, de meserie constructor de corabii si Maria mama sa, au aprins in Foca din copilarie dorul dupa Hristos. Pentru viata virtuoasa a fost hirotonit episcop in Sinope.

Cand conducatorul cetatii Sinope a aflat ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i din gradina trecand pe ulita, Foca i-a strigat: "Pe cine cautati?" Ostasii au raspuns: "Cautam pe Foca!" Mucenicul, fara sa se sperie si intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: "Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine." I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: "Si pentru ce pricina cautati pe omul acela?" "Ne-a trimis mai-marele sa-l ucidem pentru ca este crestin!" "Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre", relateaza Crestin Ortodox.

In acea noapte, Mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile, si-a sapat mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: "Eu sunt!" Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Moastele Sfantului Sfintitului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol in ziua de 23 iulie 403 sau 404.

Tropar inchinat Sfantului Foca

De prunc te-ai aratat vas stralucit al Duhului, cel ce te-ai imbogatit de la El cu darul minunilor, Foca intru tot sfintite, de cand ai inceput a-I sluji Mantuitorului intru cuviosie, si ai baut intru nevointa paharul Lui. O, pe tine te rugam, mijloceste pentru sufletele noastre.

Condac inchinat Sfantului Foca

Ca pre un soare intelegator al Bisericii de Dumnezeu luminat si purtator de lumina te-a pus pre tine Stapanul cel prea inalt, mucenice, ca sa luminezi multimea credinciosilor. Ca vietuirea si nevointele tale le-a primit ca un mir de buna mireasma, Cel ce singur este milostiv.

Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
Ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ce se face în această zi, conform tradiției populare
Ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ce se face în această zi, conform tradiției populare
Ortodocşii îl sărbătoresc marţi, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox,...
#Sfant, #sarbatoare, #hristos, #sarbatoare 22 septembrie, #calendar ortodox 22 septembrie , #eveniment