Povestea judecatoarei spagare care a cantat in corul bisericii din inchisoare ca sa arate ca s-a indreptat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 08:29
31969 citiri
Povestea judecatoarei spagare care a cantat in corul bisericii din inchisoare ca sa arate ca s-a indreptat
Foto: captura video ProTV

Pe 17 decembrie 2019, Antonela Anemary Cristea, fosta Costache (50 de ani), iesea pe poarta Penitenciarului de femei Targsor din Prahova dupa ce a executat aproape 1.600 de zile de inchisoare.

Eliberarea era ultimul episod dintr-unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie in Justitia din Romania.

O poveste care a inceput in martie 2013, atunci cand Antonela Cristea era unul dintre cei mai puternici judecatori din Capitala. Era sefa Sectiei a II-a Penale din Tribunalul Bucuresti si avea o cariera de 20 de ani ca judecator pe sectia penala. Asa ca arestarea ei a produs valva in magistratura.

Si acuzatiile erau grave, era vorba de mai multe infractiuni, printre care constituire de grup infractional organizat, luare de mita si trafic de influenta.

In dosar mai fusese arestata si colega ei, Viorica Dinu. Mass-media a denumit cazul "Reteaua judecatoarelor spagare de la Tribunal". Ulterior, in presa au aparut detalii inedite despre acest caz: stenograme care dezvaluiau cum se vindeau sentintele pe bani sau cum au fost pacalite ca, daca vorbesc in liftul tribunalului capitonat cu aluminiu sau la telefoane vechi, nu pot fi interceptate, dar si cum erau dirijate dosarele la anumiti judecatori.

"Fii atenta! Avem 15 si 15. Eu mi-am oprit o mie. A fost 16-16, sunt 15-15. Sunt 30, i-am numarat! Si asta nu-i tot ca nu-i dau lui .... (neinteligibil - nota DNA). Mie mi-a adus 35. Noi cat sa ne oprim?," intreba Cristea, intr-o discutie cu Dinu.

Nunta din penitenciar

Antonela Cristea a fost arestata preventiv in acest caz aproape 3 ani. In aceasta perioada, ea s-a casatorit cu unul dintre avocatii sai. Se intampla in postul Pastelui din 2014.

George Cristea, unul dintre avocatii sai, a cerut-o de sotie, iar ceremonia a fost oficiata de primarul localitatii. De fata au fost doi ofiteri de penitenciar, nasii, precum si o ruda a judecatoarei.

Sentinta: 6 ani!

Procesul de coruptie s-a terminat in mai 2018. Verdictul instantei: 6 ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita, trafic de influenta, complicitate la infractiunea de trafic de influenta si trei infractiuni informatice.

Infractiunile informatice au legatura cu acuzatia DNA potrivit careia modifica datele din Ecris, sistemul informatic al instantelor, astfel incat dosarelele nu mai erau distribuite aleatoriu si ajungeau la un complet cu dedicatie.

Colega sa de dosar, Viorica Dinu, a fost condamnata la 7 ani de inchisoare. In mai 2018, cele doua foste au fost inchise la Targsor.

Iata deciziile din acest caz - Condamnari definitive pentru gruparea infractionala de la Tribunalul Bucuresti: Doua judecatoare au luat in total 13 ani de inchisoare

S-a cait pentru faptele sale

Dupa cum am aratat, Antonela Cristea a fost eliberata pe 17 decembrie 2019. Potrivit motivarii deciziei judecatoresti, ea a spus judecatorilor ca "regreta enorm" faptele pentru care a fost condamnata si ca vrea sa fie alaturi de familia sa, sotul si copilul minor, din prima casatorie.

Antonela Cristea a explicat ca a participat in inchisoare la numeroase activitati educative si lucrative pentru a-si facilita reintegrarea in societate. Fostul judecator a renuntat la protectia pe care o primesc fostii magistrati care executa condamnari in penitenciare, pentru a putea munci si a dovedi ca s-a indreptat.

"Am renuntat la regimul de protectie tocmai pentru a putea lucra. In luna septembrie am prestat activitati lucrative o perioada de 25 de zile la cules de vie," spunea aceasta.

Ea a fost repartizata la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Valea Calugareasca. Culesul la vie i-a adus si o sanctiune, potrivit acesteia, dupa ce a imprumutat o pereche de cizme de la o alta detinuta.

A cantat si in corul bisericii

Dupa acest episod, a fost repartizata in corul bisericii. Inainte de eliberare a participat la trei programe "Cuvantul care zideste", "Laudati-l pe Domnul" si a finalizat cursul de pregatire pentru liberare. Antonela Cristea a explicat judecatorilor ca dupa eliberare o sa lucreze in functia de consilier juridic la o societate.

In total, Antonela Cristea a executat aproximativ 1.600 de zile in arest sau penitenciar, la care s-au adaugat 8 zile castigate pentru ca a muncit si 186 de zile castigate in baza prevederilor Legii recursului compensatoriu. Astfel, instanta a explicat ca ea a executat fractia necesara, de 2/3 din pedeapsa, pentru a putea fi eliberata conditionat.

"Tribunalul Prahova considera ca in cauza sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru ca petenta condamnata sa poata fi liberata conditionat, atat prin executarea fractiei prevazuta de lege, cat si prin staruinta depusa in munca si dovezile temeinice de indreptare de care aceasta a dat dovada pe parcursul executarii pedepsei," au conchis judecatorii care au dat decizia definitiva de eliberare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Antonela Cristea, #Antonela Costache, #Antonela DNA, #Antonela Tribunal , #magistrati