FOTO Povestea celor doi romani extradati vineri in SUA: Traficantul de persoane care fenta cea mai pazita frontiera din lume si skimmerul care actiona in New York

Vineri, 14 August 2020, ora 11:54
15436 citiri
FOTO Povestea celor doi romani extradati vineri in SUA: Traficantul de persoane care fenta cea mai pazita frontiera din lume si skimmerul care actiona in New York
Foto: Hepta (Arhiva)

Doi romani care au comis infractiuni internationale au fost extradati vineri, 14 august 2020, din Romania in SUA. Este vorba despre Luigi Cristinel Popescu si Andrei Razvan Rusu.

Primul era capul unei retele de trafic de persoane care actiona in Romania, Mexic si Statele Unite ale Americii. Al doilea este un cercetat pentru skimming.

Ziare.com va prezinta povestea lor.

Luis, interlop de top

Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost arestat,la finalul lunii iunie, de Curtea de Apel Craiova la solicitarea Tribunalului Districtual al Statelor Unite ale Americii - Districtul de Sud al Statului California.

Asta dupa ce instantele din Craiova l-au achitat definitiv pentru o parte din acuzatii, iar in cazul unor infractiuni de inselaciune, judecatorii au decis "incetarea procesului penal", deoarece barbatul s-a impacat cu victimele, le-a inapoiat banii si a incheiat acorduri la notariat. Un caz care a fost instrumentat de procurorii DIICOT in colaborare cu agenti FBI.

Dosarul in care Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost judecat pentru fapte din 2011-2012, este plin de interceptari si marturii ale victimelor. Zeci de romi care voiau sa ajunga in SUA sau Canada i-au platit mii de dolari pentru servicii.

Ancheta DIICOT a dezvaluit cum sute de romi au migrat ilegal in Statele Unite ale Amercii si Canada. Acestia au spart cea mai bine pazita frontiera din lume, anume granita dintre SUA si Mexic. Este vorba de un zid inalt de 5 metri, care are camere de supraveghere si senzori care detecteaza orice miscare. In ciuda dotarilor, americanii s-au dovedit a fi fara aparare in fata rromilor de pe meleagurile noastre, astfel ca echipele de graniceri au anuntat autoritatile din Romania.

Fiecare rom care voia sa ajunga in Tara Fagaduintei trebuia sa scoata aproximativ 8.000 de euro. Daca platea dupa ce ajungea la destinatie, suma crestea proportional. Profitul intregii grupari a fost evaluat la aproximativ un milion de euro.

Cititi mai multe aici: STENOGRAME Achitat de justitia din Romania, unul dintre interlopii de top din Craiova este la un pas sa fie extradat in SUA. Acuzatiile: Trafic de migranti la granita cu Mexicul

Skimmerul, infractiuni in New York

Al doilea roman extradat vineri in SUA se numeste Andrei Razvan Rusu si este cercetat pentru infractiuni informatice, cibernetice - furt de identitate, care la fel a comis infractiuni la nivel international.

Autoritatile SUA au obtinut dovezi (inclusiv inregistari video de supraveghere, interceptari electronice si telefonice, date de localizare de telefonie mobila, evidente bancare si colete confiscate) prin care au identificat un grup de persoane, inclusiv pe Andrei Razvan Rusu, care au participat la o conspiratie de efectuare de operatiuni de "skimming" in Statele Unite, inclusiv in zona orasului New York City.

Cum actiona reteaua

"Skimming-ul este o activitate ilegala care implica folosirea de dispozitive care inregistreaza pe ascuns numerele de carduri de credit si de debit ale detinatorilor de cont. Apoi, participantii la schema au folosit informatiile respective ca sa confectioneze carduri contrafacute si frauduloase cu scopul efectuarii de retrageri in numerar sau de cumparari folosind conturile victimelor", potrivit rolii.ro.

Schema s-a desfasurat cel putin din 2014. Participantii la schema au jucat roluri diferite in cadrul schemei, inclusiv, dar fara a se limita la obtinerea de dispozitive de skimming, expedierea dispozitivelor respective coconspiratorilor, instalarea sau recuperarea dispozitivelor la si de la ATM-uri, monitorizarea activitatii la ATM-ul unde fusese instalat dispozitivul de skimming, duplicarea cardurilor de debit si credit ale victimelor folosind informatiile preluate din dispozitivele de skimming si efectuarea de retrageri frauduloase in numerar - Ia care se face referinta drept "incasari" - folosind informatiile de cont furate.

In urma cu o luna si jumatate, Ministerul Afacerilor interne a prezentat un program comun impreuna cu ministru al Justitiei, Catalin Predoiu si procurorul general al Romaniei Gabriela Scutea, un program de masuri pentru combaterea infractionalitatii si a tot ceea ce tine de migratie si de traficul de persoane.

Anuntul lui Vela

Vineri, Ministrul Vela a anuntat extradarea celor doi infractori.

"Asistam la un act ce tine de extradarea a doi cetateni capturati in Romania de fortele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infractiuni internationale. Este vorba despre un cetatean din varful unei retele de trafic de persoane, in Romania, Mexic si Stataele Unite ale Americii. Extradarea vine dupa o decizie a Curtii de Apel Craiova", a spus, vineri, Marcel Vela, prezent pe Aeroportul International Otopeni "Henri Coanda", acolo unde are loc operatiunea de extradare a celor doi suspecti de infractiuni internationale.

Cea de-a doua persoana predata autoritatilor americane este un barbat care ar fi comis infractiuni informatice, cibernetice si furt de identitate, la nivel international. "Aceasta operatiune are loc in colaborare cu Ministerul de Interne, Interopol si tot ce inseamna cooperare politieneasca internationala. Oficialii dina Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetateni care au comis infractiuni", a mai spus Vela.

El a mai precizat ca aceasta colaborare este o garantie ca impreuna putem sa avem o societate sanatoasa si sa facem o lume mai buna.

"Asadar, suntem cu ochii pe infractori, trebuie sa stie acest lucru, oriunde s-ar afla ei. In Romania, in orice tara sau pe orice continent", a transmis Ministrul de Interne.

Marcel Vela anunta extradarea catre SUA a doi cetateni care au comis infractiuni internationale si au fost prinsi in tara noastra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Luigi Cristinel Popescu, #Andrei Razvan Rusu, #extradare in SUA, #marcel vela, #trafic de persoane, #skimming , #trafic