Povestea celor doi frati salvati de tortura stapanilor de sclavi de la Berevoesti. Cum decurge viata lor dupa ce au fost luati in grija statului

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 11:25
5537 citiri
Povestea celor doi frati salvati de tortura stapanilor de sclavi de la Berevoesti. Cum decurge viata lor dupa ce au fost luati in grija statului
Foto: DIICOT

Doi dintre fratii vanduti "stapanilor de sclavi" din Berevoesti (Arges), care au fost torturati si fortati sa munceasca, au o evolutie favorabila si continua scoala. Luna aceasta, pe 13 iulie, s-au implinit patru ani de cand sute de jandarmi si mascati au descins la Berevoesti, in satul Gamacesti, si au arestat nu mai putin de 38 de romi care racolau persoane vulnerabile si le fortau sa munceasca, aplicandu-le tratamente inumane.

DGASPC Arges a preluat atunci 19 copii, insa s-a dispus masura de protectie doar pentu doi, Costinel si Ionut Dragos Maruntelu, restul fiind copiii stapanilor de sclavi, scrie Jurnalul de Arges.

In cadrul gospodariei agresorilor, baietii aveau grija de animale si de minorii familiei, dar erau si arsi pe piele cu vatraiul incins, pusi la munci grele sau batuti in mod repetat, inclusiv cu biciul sau ustensile de bucatarie.

In acest caz, cei mai multi dintre stapanii de sclavi de la Berevoesti au fost condamnati la inchisoare, pedepsele variind intre 3 si 18 ani.

Vanduti de mama

Conform unor date din rechizitoriul procurorilor DIICOT, mama minorilor i-a dat, in 2012, familiei Feraru din Berevoesti, in schimbul unei sume de bani foarte mici.

La momentul descinderilor, s-a facut evaluarea psihologica a familiei din care au provenit cei doi minori si s-a constatat ca nu se poate face reintegrarea in familia initiala, din cauza conditiilor materiale si a moralitatii parintilor.

Elevi in clasa a VII-a si la liceu

Conform Jurnalului de Arges, Costinel are acum 17 ani si este elev in clasa a VII-a la Centrul Scolar de Educatie Incluziva "Sfantul Nicolae" din Campulung. Dragos are 15 ani, a absolvit clasa a IV-a la Centrul Scolar de Educatie Incluziva "Sfantul Nicolae" Campulung si urmeaza sa fie inscris la a doua sansa in cadrul Liceului Tehnologic (Minier) Campulung, intrucat varsta nu mai permite scolarizarea in regim de zi.

"Cei doi sunt institutionalizati la CTF Campulung, participa la toate activitatile instructiv-educative desfasurate in centru, au fost activi la cursurile on-line pe perioada starii de urgenta si starii de alerta, participa la activitati specifice pentru dezvoltarea relationarii si comunicarii, dar si la activitati cu teme medicale (igiena dentara, prevenirea raspandirii Covid-19); activitati de dezvoltare a deprinderilor de viata independenta (participa la efectuarea curateniei in camere, merg la cumparaturi insotiti de un angajat al centrului); activitati de recreere-socializare - jocuri cu ceilalti beneficiari ai centrului. Participa la consiliere psihologica, mentin legatura cu mama si au o evolutie favorabila, in ansamblu", a transmis Compartimentul Comunicare al DGASPC Arges.

"In prezent, sunt 18 copii cu masura de protectie stabilita in urma arestarii parintilor la finalizarea cercetarilor, dupa cum urmeaza: 4 copii se afla in plasament la AMP (asistent maternal profesionist- n.red.), iar 14 copii sunt in plasament familial la familiile extinse", mai transmite DGASPC Arges.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#berevoesti sclavi, #berevoesti copii , #DIICOT