Ponta: Numirea judecatorului roman la CEDO - o procedura de urgenta

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 15:31
2018 citiri
Ponta: Numirea judecatorului roman la CEDO - o procedura de urgenta
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta considera o prioritate propunerea unui nou judecator din partea tarii noastre la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pana in luna iulie, procedura de numire a acestuia urmand a fi analizata de judecatorii Curtii Constitutionale.

"Am cerut Avocatului Poporului sa intrebe Curtea Constitutionala cum trebuie procedat. Aici, lucrurile stau in felul urmator: noi, in luna iulie, trebuie sa propunem un nou judecator la CEDO. Este o procedura de urgenta. De asta am adoptat prin procedura de urgenta pentru ca trebuie sa facem toate procedurile - selectarea candidatilor, audierea lor in Comisiile de specialitate din Parlament si apoi Guvern sa transmita candidaturile.

Deci suntem stransi de program. (...) Mi se pare foarte bine faptul ca acolo unde exista o neintelegere intre CSM si Guvern mergem la CCR, iar Curtea va decide si noi vom respecta orice decide Curtea si am rezolvat problema", a precizat acesta miercuri, la Parlament.

Potrivit premierului, majoritatea tarilor europene prefera sa isi nominalizeze judecatorii la CEDO printr-o procedura guvernamentala.

"Majoritatea sau cam toate tarile europene propun la CEDO printr-o procedura guvernamentala pentru ca la CEDO nu poti da in judecata decat statul. Nu sunt procese private. In plus, la CEDO ai acces in momentul in care esti nemultumit de deciziile judecatorilor din Romania. Nu te poti duce direct la CEDO", a mai precizat Victor Ponta.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Mandatul actualului judecator roman la CEDO Corneliu Barsan inceteaza in 16 decembrie 2013, iar Guvernul trebuie sa transmita lista cu candidati pana la data de 26 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta numire judecator CEDO, #Ponta CSM numire CEDO , #CEDO