Cum prind polițiștii hackerii fără calculatoare conectate la internet. ”Sunt câteva pe unitate, fie la secretară, fie la șef în birou”

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 22:10
6944 citiri
Cum prind polițiștii hackerii fără calculatoare conectate la internet. ”Sunt câteva pe unitate, fie la secretară, fie la șef în birou”
Hackerii atacă nestingheriți FOTO: Unsplash.com

Pare că poliția ar fi descoperit o nouă metodă ingenioasă de a prinde infractorii cibernetici, însă lucrurile stau diferit.

Pentru că o mare parte din timp o petrecem pe internet, suntem expuși și riscurilor de a pica pradă infractorilor cibernetici. Nu de multe ori am auzit despre persoane care își pierd datele de pe computer pentru că au accesat linkuri cu viruși, ori le-au fost furate datele bancare, li s-au clonat cardurile sau au plătit produse pe internet fără să le primească.

Cum au ajuns polițiștii care se ocupau de tâlhării să investigheze atacuri cibernetice

Pentru astfel de cazuri ar trebui să ne adresăm poliției însă până la recuperarea prejudiciului poate dura foarte mult. Și pentru că sunt multe astfel de infracțiuni, cele care nu sunt produse de grupări de crimă organizată sunt investigate de polițiști care până mai ieri se ocupau de tâlhării, falsuri, furturi minore.

”În urmă cu aproximativ doi ani s-a luat decizia ca toate infracțiunile informatice să treacă de competența structurilor de Investigații Criminale. BCCO-urile (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) se ocupă în continuare de aceste infracțiuni informatice dar doar dacă există date cu privire la existența unui grup organizat.

În realitate, ca să ajungi la concluzia că ai o grupare organizată care se ocupă de astfel de infracțiuni informatice trebuie să desfășori o serie de activități complexe de natură a documenta acele fapte. Iar exact unde ar fi nevoie la început de o expertiză, acesta lipsește cu desăvârșire”, a explicat șeful Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, problema greoaie a soluționării acestor tipuri de infracțiuni.

Infracțiuni informatice investigate de pe telefoanele personale

Pe lângă faptul că aceste noi atribuții i-au prins pe polițiștii care urmau să se ocupe de ele total nepregătiți pentru aceste spețe, sindicalistul spune că și instrumentele de care ar trebui să beneficieze pentru ca oamenii să dea de urma infractorilor, lipsesc din dotare.

”Este important de spus că în ultimii trei ani de zile, aceste infracțiuni pe diferite paliere au crescut și de 7 ori. Însă, ceea ce este cu totul ridicol, pentru că suntem în anul 2021, la nivelul fiecărei secții de poliție este un singur laptop care este conectat la internet și care este folosit ba de secretară pentru corespondența electronică în afara sistemului propriu, a rețelei noastre, ori de către șefi. Cu alte cuvinte, polițiștii instrumentează aceste infracțiuni de pe propriile telefoanele mobile”, a explicat liderul sindical.

Astfel, mii de dosare care se referă la infracțiuni informatice zac nerezolvate la poliție.

”Problema este că în momentul în care s-au dat în lucru aceste infracțiuni către serviciile de Investigații Criminale, nu s-au alocat și oameni suplimentari secțiilor de poliție. Astfel, polițiștii care aveau alte infracțiuni în competență și care aveau în lucru sute de dosare au mai primit în lucru și astfel de infracțiuni informatice. Nu sunt polițiști specializați pe acest tip de infracțiuni. Nu au niciun fel de expertiză pe acest domeniu”, a punctat Cosmin Andreica.

Mai mult, potrivit sindicalistului, ”în acest moment nu există nicio formare profesională a polițiștilor care instrumentează astfel de fapte și aici vorbim despre fapte începând de la la infracțiunile banale de furt al unui card și efectuarea unei operațiuni financiare cu acesta, până la cele complexe de phishing, de folosirea de date bancare, clonarea unor site-uri de cumpărături, etc”.

Cosmin Adreica spune că cei care se ocupă de aceste dosare sunt doar polițiști care au ca atribuții și cercetarea acestor tipuri de infracțiuni.

”Nu au experți la dispoziție pe care să îi aibă la dispoziție pentru a documenta circuitul infracțional, modul de operare. La fiecare secție sunt, să spunem, doi polițiști care se ocupă de astfel de infracțiuni.

Teoretic sunt doi. Și acest lucru se întâmplă la nivelul Poliției Capitalei. În țară este mult mai rău. Iar asta în condițiile în care sunt mii astfel de dosare. Un polițist are, în medie, între 100 și 150 de astfel de dosare în lucru. Unele sunt de foarte mult timp. Iar majoritatea acestor cazuri sunt activități care sunt lipsite de efect. Adică vorbim despre urmărirea unor IP-uri care merg dintr-un server în altul și la finalul verificărilor descoperi că este în Sri Lanka de exemplu”, a mai explicat Cosmin Andreica.

Polițiști din secții diferite pot lucra fără să știe la aceeași speță

”Sigur, există mecanisme de cooperare polițienească însă, până în momentul în care ceri ajutorul Interpol, Europol și a celorlalte agenții de cooperare trebuie să ai o bază factuală documentată deja. Iar acest lucru nu se întâmplă. Există nenumărate situații în care persoane vătămate, de exemplu din diferite Sectoare din București să fie înșelate de aceleași persoane. Polițiștii au dosarele în lucru însă nu știu unul de dosarul celuilalt pentru că nu le coordonează nimeni activitatea”, a mai spus liderul sindical.

Polițiștii recunosc că cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestei situații sunt cetățenii înșelați. Și oricum cei care ajung la poliție cu astfel de fapte sunt puțini în raport cu fenomenul în sine pentru că nu sunt încurajați să facă acest lucru. ”În primul rând, cei care au pagube de 200-300 de lei nu mai vin la noi pentru că probabil consideră o pierdere de timp.

În al doilea rând, atunci când intră pe site-ul poliției și încearcă să semnaleze orice tentativă de fraudă conform mesajului de deschidere al site-ului, descoperă ulterior că nu au o adresă de e-mail unde să facă această sesizare, iar pe numărul de telefon nu răspunde nimeni și intră fax-ul.

La Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică te trimite la poliție, iar pe site-ul poliției nu ai unde să depui o sesizare pentru că nu ai o adresă de e-mail”, a explicat polițistul care a precizat că aceste afirmații le face după ce a testat mai întâi dacă poate semnala o astfel de fraudă. ”Chiar eu am am avut patru astfel de tentative de fraude informatice”.

”Este clar că suntem mult în urma digitalizării de care ar trebui să beneficieze Poliția Română pentru a face față acestor infracțiuni”, a mai explicat Cosmin Andreica.

Cu ce se ocupă Serviciile de Investigații Criminale

Potrivit descrierii de pe site-ul Poliției Capitalei, ”Serviciul desfășoară activități de cercetare penală pentru identificarea și cercetarea autorilor în cazul comiterii unor infracțiuni grave cu moduri de operare deosebite cum sunt:

- tâlhării calificate grave comise în locuinţă sau sediul profesional de către autori mascaţi prin folosirea de arme de foc (sau replici ale acestora), sau cu imobilizarea persoanei vătămate prin legare ori punerea în stare de inconştienţă.

- tâlhării calificate grave comise asupra unităţilor bancare sau alte instituții unde se mânuiesc importante valori monetare (caselor de amanet/schimb valutar, unităţilor poştale), asupra firmelor de curierat, magazinelor de arme de foc precum și asupra autovehiculelor specializate în transportul de bani sau valori.

- furturi calificate grave prin care autorii au sustras ATM-uri bancare, case de bani/seifuri, sume de bani din ATM-uri prin folosirea materiilor explozive, sume de bani sau bunuri cu valori foarte mari precum și bunuri din patrimoniul cultural aflate în muzee, situri arheologice sau case de licitaţii.

- infracţiunile comise de detectivi particulari atestaţi conform Legii 329/2003 (republicată), săvârşite în legătură cu exercitarea acestei profesii.

- infracţiunile de vânzare sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, conform art. 27 din O.U.G nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată.

- infracţiunile de vătămare corporală din culpă săvârşite de personalul medical ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru exercitarea unei anumite activităţi.

- infracţiunile prevăzute de art. 202, alin. (5) din Codul Penal care au avut ca urmare vătămarea corporală, dacă au fost săvârşite de personalul medical.

- infracţiunile de evadare şi înlesnirea evadării.

- activități de urmărire penală, delegate de procuror, pentru infracțiunile a căror cercetare penală este în competența proprie a acestuia.

- alte infracțiuni, din dispoziția prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București sau a conducerii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

De asemenea, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale sunt desfășurate activități privitoare la:

- punerea în executare a mandatelor penale emise de autoritățile judiciare române (mandate de executare a pedepsei închisorii și mandate de arestare preventivă) și străine (mandate europene de arestare).

- prinderea ori clarificarea situației persoanelor urmărite.

- gestionarea situației persoanelor care domiciliază pe raza Municipiului București, împotriva cărora parchetele și instanțele judecătorești dispun următoarele măsuri preventive: control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.

- atestarea detectivilor particulari și autorizarea deținătorilor de detectoare de metale conform legislației în vigoare”.

Cum poți lua legătura cu poliția

Pe site-ul Poliției Române, sunt postate câteva numere de telefon și fax pentru relația cu publicul:

Fax / Telefon: 021/ 316.66.55

Telefon de contact:021/208.25.25.

iar în partea de jos a paginii web este dată și o adresă de e-mail: igpr@politiaromana.ro

Pe site-ul Poliției Capitalei poti găsi un e-mail: politiacapitalei@b.politiaromana.ro

sau poți suna la numerele de telefon:

Fax / Telefon: 021/312.23.23

Telefon de contact:021.315.35.34/ interior 33018

De asemenea, poți trimite și o petiție online.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#investigatii criminale, #infractiuni informatice, #politisti fara calculator, #Cosmin Andreica , #politie