Poliția Română condusă de interimari. Schema de ajutor prin care șefii care nu sunt în stare să ia un concurs ajung în poziții cheie

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 03:04
5699 citiri
Poliția Română condusă de interimari. Schema de ajutor prin care șefii care nu sunt în stare să ia un concurs ajung în poziții cheie
Peste 15% din totalul funcțiilor de conducere sunt ocupate de interimari FOTO Hepta

Situații stînjenitoare ies la iveală, în ultima perioadă, în urma unor scandaluri cu polițiști. Șefii din poliție pică examenele pe care le susțin pentru funcțiile de conducere însă îi vedem tot pe acele posturi.

Se pare că în continuare, în unele județe, încă funcționează sistemul de pile și relații. Deși sunt multe inspectorate a căror conducere este asigurată de interimari, sunt puține posturi scoase la concurs. Iar când sunt scoase, unii șefi participă singuri, ies pe locul doi și tot în funcții de conducere rămân.

”După protestele pe care le-am avut noi în primăvară, inclusiv acea plângere penală pentru că nu s-a respectat prevederea din lege, în sensul în care, după șase luni de împuternicire, în a doua perioadă de împuternicire trebuie să se organizeze concurs, ceea ce nu s-a întâmplat, au fost cazuri sonore la vârful managementului Poliției Române, în momentul de față au fost scoase la concurs foarte puține posturi. Undeva la 15% din posturile vacante de top management”, a explicat pentru Ziare.com Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol.

Mehedințiul nu mai are inspector șef de câțiva ani

Sindicalistul a explicat că, ”în continuare, la acest moment, avem persoane împuternicite și desemnate. Este cu atât mai grav cu cât aceste persoane exercită funcția de conducere în mod ilegal. Pentru că acea desemnare se face din pix de către șeful ierarhic superior”.

”Referitor la Mehedinți, acolo avem un caz unic, am putea spune în poliția Română, șeful acelui polițist amenințat de patronul de restaurant, a fost împuternicit ca șef al Poliției Orașului Strehaia pentru șase luni, apoi încă șase luni și apoi a fost desemnat în funcție.

Noi am cerut lămuriri cu privire la motivul pentru care a fost desemnat și nu a fost împuternicit un alt ofițer, de exemplu și ni s-a comunicat că aceasta a fost decizia la nivelul conducerii. Însă situația fără precedent, în cazul lui a fost aceasta: scoate postul la concurs, pe care l-a exercitat peste un an, teoretic deja avea un avantaj, participă la examen singur pentru că umbla vorba că este susținut politic, iese pe locul doi, cu nota 5 și ceva, deci pică examenul, iar în următoarele trei săptămâni este numit pe acea funcție, prin mutare, fără concurs, pe motiv că i s-a echivalat funcția pe care a avut-o cu noua funcție”, a mai spus liderul sindical.

”Ce șef întreg la minte a putut să-l numească în această funcție?”

”Rămân două întrebări”, a mai spus Andreica: ”de ce a mai organizat concurs când s-a mutat din oficiu pe acea funcție? Iar dacă a participat la concurs și a luat 5.80 apoi și-a depus raport să se mute pe acea funcție pentru că e echivalentă, întrebarea este ce șef întreg la minte a putut să accepte să-l numească în această funcție.

Adică tu, ca și conducere, știi că acel om este mediocru și cu toate acestea accepți să conducă o unitate de poliție.

A fost numit de un împuternicit inspector șef de la Mehedinți. De altfel, Mehedințiul nu mai are inspector de de câțiva ani”.

La începutul lunii septembrie, fostul inspector șef al IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprisan, a preluat conducerea la IPJ Mehedinți. Acesta l-a înlocuit pe Ștefan Bibu care a asigurat interimatul (prin desemnare). După ce a fost demis de la IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprișan a fost transferat la București, unde a ocupat postul de director adjunct la Direcția de Cabinet a Inspectoratului General de Poliție.

Șef din Olt, candidat singur, picat pe locul doi

Un alt polițist care a picat examenul și este în continuare împuternicit pe o funcție de șef este de la IPJ Olt. Comisarul șef Ioan Mihalache, deși a concurat de unul singur, a ieșit pe locul al doilea și este în continuare împuternicit adjunct al inspectorului șef.

Și aici este o dovadă de influență politică, spunea Cosmin Andreica într-un interviu anterior acordat Ziare.com. ”Încă dinainte de concurs se știa că domnul Mihalache își aranjează apele cu fostul lui șef care între timp are o carieră înfloritoare în politică. Drept dovadă, nimeni altcineva nu a mai concurat pe această poziție”.

Alte județe unde Inspectoratele de poliție sunt conduse de interimari

IPJ Caraș Severin: Comisarul șef Ciprian Terciu este împuternicit pe funcția de șef al inspectoratului.

IPJ Harghita: adjuncții inspectorului șef sunt împuterniciți pe funcții.

IPJ Suceava: Comisarul șef Florin Poenari, împuternicit pe funcția de șef al inspectoratului.

IPJ Vaslui: Comisarul șef Manuel Nacu, împuternicit pe funcția de șef al inspectoratului.

IPJ Botoșani: adjunctul inspectorului șef este împuternicit pe funcție.

IPJ Neamț: Inspectoratul este condus de comisarul șef Iulian Osoaianu, împuternicit pe funcție.

Inspectoratul General al Poliției Române: Trei dintre cei patru adjuncți sunt împuterniciți pe funcții.

Poliția capitalei: Unul dintre adjuncți este împuternicit pe funcție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sefi interimari politie, #concursuri politie, #numiri politice politie , #politie
Comentarii