Politia cea slabanoaga (Opinii)

Luni, 01 August 2011, ora 16:15
3159 citiri
Politia cea slabanoaga (Opinii)
Foto: amzis.com

Ehei, cine isi mai aminteste de mandra militie ceausista in fata careia nu cracnea niciun real sau ipotetic infractor? Cea care nu putea fi nicidecum criticata, nici macar la nivel de tablagiu, pentru ca, de, se punea intr-o lumina proasta insusi regimul al carui stalp de nadejde era.

Militia ai carei neinfricati combatanti erau porecliti cu duiosie: "curcani", tocmai datorita batoseniei pe care o afisau in raport cu oamenii "obisnuiti", asupra carora se exercita autoritatea lor bazata pe traditionalul "pulan" (bastonul de la cingatoare).

In fata ei, cel mai bun lucru era sa taci si sa te executi, sa dai banu', cu sau fara chitanta, sa iti ceri iertare, sa faci promisiuni de buna purtare pe viitor, sa fii deferent si respectuos, inghitindu-ti sudalmele si amanandu-le pana la momentele suetelor cu prietenii de la berarie. Eventual sa te amuzi prin inventarea si colportarea de bancuri cu militieni prosti si agramati.

Iata insa ca a venit democratia si reprezentantii cu fata umana ai speciei, au fost drastic coborati de pe piedestale, pierzandu-si grandoarea de odinioara. Militia comunista a devenit politia statului de drept, intens reglementata, pana a devenit tematoare si de propria umbra. A pierdut unele din vechile deprinderi, bune si rele, le-a perpetuat pe altele, s-a adaptat si ea, cum a crezut si cum a putut la noile realitati.

Printre altele si-a pierdut, impreuna, de fapt, cu alte institutii ale statului, autoritatea strict necesara pentru indeplinirea misiunii sale specifice. De la militia autoritara a vremilor trecute a evoluat (involuat?) la politia slabanoaga a zilelor noastre. Ceea ce presa a prezentat pe marginea evenimentelor de la Deta este simptomatic.

Adica, o duzina de politisti si mascati asista impasibil la desfasurarea unui linsaj stradal si nu are curajul si determinarea sa intervina. Ca o intruchipare perfecta a ridicolului, politistii dau telefon la 112, ca sa vina cineva (probabil salvarea) sa intervina. Nu intereseaza cine a inceput, cine sunt agresorii, ce sprijin politic au sau n-au, era vorba doar de a potoli, la nevoie si cu forta legii un conflict care putea foarte bine sa se soldeze si cu moartea sau mutilarea unora dintre cei implicati.

Doi dintre politistii de mai sus au mai comis un act de "eroism" la mica distanta de acest eveniment. Unul dintre cei care au "incasat-o", nici el usa de biserica, este oprit in trafic. Cand i se cere socoteala pentru viteza si anumite acte lipsa, se obrazniceste, ameninta, vrea sa sparga geamurile masinii, etc. Ce fac urmasii lui Pristanda? (doi, la numar, fata de un singur infractor) Cer intariri. Probabil jandarmilor, singurii care mai genereaza fiori de spaima celor certati cu ordinea.

Ei au, desigur, si unele scuze. In orice caz, nu salariile prea mici sau lipsa de benzina pentru masinile de serviciu. S-a intamplat adesea ca tocmai cei care au vrut sa aplice corect si principial legea sa aiba de patimit din pricina unor conivente politico-administrative. Oameni cu relatii, de! Poate si normele legale prea restictive defavorizeaza uneori pe reprezentantii organelor de ordine.

Ce te faci insa cu asumarea riscurilor meseriei si curajul, pe care le invoca mereu cand e vorba de salarii sau pensii. La ce-or mai fi bune armele si dotarile, daca ele au doar un rol decorativ, politistii neavand curajul sa le foloseasca la nevoie, in conditiile legii, fireste. Ce ne facem cu pregatirea fizica necesara, care in practica se desavarseste uneori pe la restaurante si bodegi. Unde sunt politistii pe care-i vedem in filmele americane?

Nu-i vorba ca si sefii sunt de tot hazul. In loc sa destituie operativ pe cei cazuti in greseala, se deplaseaza in teritoriu capii ministerului si politiei care cerceteaza si iar cerceteaza, roaga pe impricinati sa demisioneze, etc. in loc sa-i zvanture de sa nu ramana piatra pe piatra in acele institutii compromise. Ca maine-poimaine ii vedem pe cei de mai sus aruncandu-si din nou caschetele pe caldaram, pe la Cotroceni.

Din fericire, realitatea nu este chiar atat de intunecata. Politia romana inregistreaza si destule puncte in favoarea sa. Ea s-a civilizat substantial, ea reuseste, cu exceptia unor zone mai rau famate, nu foarte rare, din pacate, sa castige puncte cu infractionalitatea organizata, ea pare destul de eficienta in urmarirea si rezolvarea unor cazuri punctuale de mare gravitate.

Tocmai de aceea asemenea episoade care dauneaza grav imaginii si prestigiului pe care institutia trebuie s-o aiba in statul de drept ar trebui eliminate cat mai curand posibil. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!

Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Politia Romana, #scandal politie, #politisti Deta, #sefi politie, #statut politist, #militia comunista , #politie