"Poarta Focsani", zona strategica unde armata romana ar trebui sa opreasca armata rusa. General: Cred ca rusii trec in 24 de ore doar daca scoatem si fluturam batistele

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 20:40
14313 citiri
"Poarta Focsani", zona strategica unde armata romana ar trebui sa opreasca armata rusa. General: Cred ca rusii trec in 24 de ore doar daca scoatem si fluturam batistele
FOTO: Pixabay

O dezbatere a think tank-ului CEPA (Center for European Policy Analysis) din Washington s-a concentrat pe scenariul unui atac al Rusiei, una din concluzii fiind ca in 24 de ore "Poarta Focsani" ar cadea din cauza lipsei de infrastructura a Romaniei.

In viziunea generalilor NATO prezenti la dezbatere, alianta trebuie sa poata misca rapid trupe in puncte strategice ale Europei, unul fiind "Poarta Focsani" care nu ar face fata insa unui atac din partea Federatiei Ruse.

Poarta Focsanilor" este o bucata de teren care se intinde in patru judete - Vrancea, Galati, Braila si Buzau si se afla in sudul zonei operationale de Est a Romaniei. Are o latime de circa 85 de kilometri si merge in adancime circa 60 de kilometri, pe directia Ianca-Namoloasa-Cudalbi. Limitele geografice ale "Portii" sunt Ramnicu Sarat-Odobesti-Panciu la Vest, Tichilesti-Braila-Galati-Foltesti si cursurile Prutului si Dunarii la Est, Ramnicu Sarat-Sutesti-Tichilesti la sud si Panciu-Tecuci-Foltesti la nord, scrie publicatia DefenseRomani.ro.

Pentru a verifica cum functioneaza aceasta mobilitate a trupelor NATO, CEPA a coordonat cinci scenarii de mobilitate, la care au participat zeci de oficiali militari din NATO si UE, precum si experti civili in domeniul apararii. Unul dintre ele a vizat Romania si unul dintre punctele sale militare strategice: "Poarta Focsanilor". Celelalte patru au fost ruta Nordic-Baltica (Norvegia-Suedia-Estonia), coridorul Suwalki (Polonia), Balcanii de Vest si Libia.

"Poarta Focsanilor" ar cadea in 24 de ore

"Scenariul s-a concentrat pe faimoasa Poarta a Focsanilor si asupra reliefului foarte dificil, obstacolelor puse de muntii Carpati si apoi de fluviul Dunarea, care este un obstacol, dar si ceva care ne ajuta", a explicat generalul Ben Hodges liniile mari ale scenariului din Romania, citat de sursa mentionata.

"Romania trebuie sa investeasca in infrastructura ei, lucru care nu se intampla", a precizat si Phillip Petersen, coordonator al scenariului "Poarta Focsani".

Generalul Grumaz: Rusii intra prin "Poarta Focsanilor" in 24 de ore doar daca ne scoatem si fluturam batistele

Generalul (r) Alexandru Grumaz, presedintele Centrului de Analiza si Studiu de Securitate, considera ca acest scenariu nu e plauzibil, explicand:

"Cred ca rusii trec in 24 de ore doar daca scoatem si fluturam batistele. Dar, lasand la o parte gluma, zona respectiva, e o zona foarte importanta. Acolo se afla Brigada 9 Mecanizata "Marasesti" care are 142 de ani de existenta si, de asemenea, foarte important, acolo sunt dislocati militarii Regimentului 307 Infanterie Marina care sunt specializati in lupta din Delta, pe cursul de fluvii si debarcare pe litoral.

Romania la ora actuala, cu exceptiile si deficientele pe care le are in echipamente, a reusit sa faca din aceasta zona din Dobrogea, inceputul unei zone de anti-acces, de acces interzis. Ma refer si la bateriile de rachete Patriot mutate acolo, la sistemul care va veni de baterii de coasta si sistemul HIMARS. Aici ar mai trebui sa aduca americanii un sistem de razboi electronic pentru a contrabalansa sistemul de razboi elecrtronic Murmansk pe care rusii il au in Crimeea", a precizat generalul Alexandru Grumaz, in cadrul emisiunii "Pe Plan Extern", difuzata de DC News.

Vorbind de importanta sistemelor de razboi electronic, generalul roman atrage atentia ca Federatia Rusa a creat o panza de paianjen in regiune.

"Crimeea a devenit o zona A2/AD, fiind in conexiune cu Kaliningradul si Latakia. Aceasta panza de paianjen creata de Rusia, din punct de vedere al unui razboi electronic, este complicata, complexa si interzice comunicatiile pe o raza de 3.000 la 5.000 de kilometri", a conchis, avertizand, generalul (r.) Grumaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina, susține o analiză BBC. Soldat rus: "Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!"
O analiză BBC relevă faptul că, în a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina - pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a ”maşinii de tocat...
#poarta focsani, #Rusia, #NATO, #Securitate, #analiza, #conflict, #Armata Romana, #eveniment , #armata