Cum se prefac PSD și PNL că desființează Secția Specială SURSE

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 13:25 4913 citiri
Kelemen Hunor a sabotat de la început desființarea SIIJ FOTO Hepta

Liderii PSD și PNL încearcă să închidă astăzi și capitolul Justiție din programul de guvernare, însă nu se înțeleg pe desființarea Secției Speciale pentru magistrați. Sunt luate în calcul trei variante: mutarea dosarelor la o altă secție a Parchetului General, trecerea Secției Speciale în subordinea DNA sau amânarea discuțiilor pentru primăvară, susțin surse politice.

La discuțiile pe Justiție, UDMR a insistat pentru desființarea Secției Speciale și transferul dosarelor la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, confirmă sursele citate. E soluția pe care UDMR a susținut-o și în timpul coaliției de dreapta, însă atunci s-a opus USR, pe motiv că s-ar schimba doar denumirea secției speciale. În ultimele 10 luni, USR a susținut ca dosarele de corupție anchetate de Secția Specială să fie transferate la DNA, însă UDMR a blocat demersul. Acum, PSD și PNL iau în calcul soluția UDMR: Secția Specială ar fi desființată formal, iar dosarele n-ar ajunge la DNA, ci ar rămâne tot la Parchetul General, dar la Secția de urmărire penală și criminalistică.

A doua variantă discutată la negocieri: Secția Specială să nu fie desființată, ci transferată din subordinea Parchetului General în subordinea DNA. “Soluția a fost respinsă în primă fază și de PSD, și de UDMR, pe motiv că DNA ar primi puteri suplimentare. Însă demersul ar mulțimi și PSD, care nu vrea desființarea Secției Speciale, și PNL, care ar arăta că nu se teme de DNA. Practic, în interiorul DNA am avea o secție specială pentru magistrați”, susțin sursele citate.

A treia variantă: PSD și PNL să nu menționeze nimic în programul de guvernare despre desființarea Secției Speciale. Să fie trecut doar “respectarea cerințelor MCV”, iar viitorul ministru al Justiției să vină ulterior cu o soluție privind desființarea Secției Speciale care să strângă o majoritate în Parlament.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News