LIVETEXT VIDEO Orban prezinta raportul in Parlament. Ciolacu: "Cu sprijinul presedintelui Iohannis, ati distrus Romania pas cu pas"

Miercuri, 12 August 2020, ora 14:23
5715 citiri
LIVETEXT VIDEO Orban prezinta raportul in Parlament. Ciolacu: "Cu sprijinul presedintelui Iohannis, ati distrus Romania pas cu pas"
FOTO Guvernul Romaniei

"Am inaintat presedintilor celor doua Camere un raport care urmareste masurile pe care le-am luat si pe care continaum sa le luam atata in privinta combaterii cu coronavirus cat si in ceea ce priveste organizarea alegerilor si inceperea anului scolar", a precizat premierul Ludovic Orban.

"Incep prin a va spune ca ne-am confruntat cu o situatie extrem de dificila din cauza faptului ca intr-o perioada de trei saptamani autoritatile au fost lipsite de puterile legale pentru a lupta eficient impotriva virsului.

In legea 55 s-au introdus doua articole care au afectat negativ lupta contra coronavrisului.

Detasarile care au fost efectuate in perioada starii de urgenta au devenit imposibile. Am pierdut efective importante. A doua masura cu efecte negative a fost blocarea concursurilor.

Am avut 5.000 de persoane depistate pozitiv pentru care noi nu am avut cum sa dispunem nicio masura.

Mai mult, toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact au fost libere.

Acest lucru s-a suprapus si pe masurile de relaxare care au fost luate gradual. Aceasta suprapunere a dus la o crestere exponentiala a cazurilor. Imediat ce Parlamentul a adoptat legea 56, am dispus masurile de care aveam nevoie.

Ganditi-va ca intr-o perioada atat de scurta de timp am ajuns la situatia in care avem peste 10.000 de persoane tratate in sectii. De asemenea, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de romani care au fost in contact cu persoanele infectate. Pentru aproape 15.000 de romani s-a aplicat izolarea si tratamentul la domiciliu.

In ceea ce priveste detasarile, din 4.000 de cereri, doar 26 de raspunsuri am primit voluntar. Peste 100 de detasari au fost la DSP-urile care sunt super solicitate. DSP-urile duc o mare parte din greul acestei epidemii", a spus in Plen Ludovic Orban.

Orban anunta ca la sectiile ATI s-a crescut capacitatea cu 130 de paturi.

"Am crescut si capacitatea de testare. Sunt zile in care putem face si 25.000 de teste. Vrem sa crestem capacitatea si mai mult. Cresterea este importanta pentru ca daca ai capacitatea mai mare, depistezi mai repede persoana si poti dispune mai repede masurile", a spus premierul.

"In ceea ce priveste inceperea anului scolar, decizia noastra a fost clara - scoala va incepe la 14 septembrie. Din acest motiv am luat decizia de a deschide scolile separat.

Exista practic trei situatii - verde, galbena, rosie - in functie de situatia epidemiologica la nivel local, scoala se poate deschide normal sau nu.

Am constituit un comitet central, coordonat de doamna vicepremier, Raluca Turcan, pentru deschiderea anului scolar. In scolile unde se va incepe predarea in mod normal, va fi necesar purtarea mastii atat pentru elevi cat si pentru personal. Acolo unde se va putea realiza izolarea prin plexiglas, se va realiza acest lucru. Am alocat resurse importante pentru cresterea capacitatii de organizare a lectiilor, a cursurilor online.

Aproximativ 20% din scoli nu sunt conectate la internet. Vom gasi solutii pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor scolilor. Google si Microsoft pun la dispozitie platforme de invatare gratuit.

Incercam sa asiguram accesul elevilor la lectile online. Am alocat din fondul de rezerva suma pentru achizita celor 250.000 de tablete pentru elevii care au nevoie de acces la cursuri. Am disponibilizat din fondurile europene 150 de milioane de euro care vor fi destinati pentru decontarea achizitiei de laptopuri. Din 150 de milioane vom avea si bani la dispozitie pentru mijloace de protectie si pentru cisterne sanitare.

Pentru a creste calitatea actului educational online, am organizat activitati de crestere a competentelor digitale a cadrelor didactice. Sunt zeci de mii de cadre didactice care participa la aceste cursuri.

Din fondul de la Banca Mondiala este prevazuta achizitia de laptopuri, table interactive si camere web performante", a precizat Ludovic Orban.

In replica, liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat urmatoarele:

"Un haos imens, economia pusa la pamant si un somaj galopant, asta este Romania dupa noua luni de Guvernare Orban.

O tara in deriva, condusa de un Guvern cu zero credibilitate. Ati scapat complet situatia de sub control. Ati incalcat toate promisiunile facute romanilor.

V-au interesat doar alegerile, furturile si cat mai multe functii pentru rude si clientela din partid, iar pentru romani nimic.

Domnule Orban, de cand v-ati instalat in aceasta functie nu va interesat de romani. In timp ce ei erau inchisi in case, sute de milioane de euro au ajuns in buzunarul prietenilor pentru a va finanta campania electorala.

Va deranjeaza cum s-a furat bugetul public sub starea de urgenta? Orice roman intelege ca e vorba de o teapa pentru stat dar o mare afacere pentru clientele liberala.

Va dau un singur exemplu: celebru magazin din Giurgiu cu un singur angajat care a castigat un contract de 10.000 de euro, un contract in care ati cumparat masti cu 32 de lei bucata, un contract incheiat ilegal asa cum spune Curtea de Conturi.

Toate achizitiile pe care le-ati facut au fost de proasta calitate si la suprapret. Unele nici nu au ajuns desi Guvernul a platit in avans. Unde sunt ventilatoarele din Coreea de Sud, dar cele din Elvetia?

E criminal ceea ce ati facut. Ati subfinantat sectile ATI. Ar trebuie sa va crape obrazul de rusine.

Peste 800 de nereguli au fost constatate de Curtea de Conturi doar in starea de urgenta.

Noi nu ne opunem acestor alegeri, dimpotriva. E momentul ca romanii sa va dea o lectie. Dar sunteti in stare sa organizati aceste alegeri sau veti imbolnavii toata Romania?

Cu sprijinul presedintelui Iohannis, ati distrus Romania pas cu pas.

PSD nu va permite ca Romania sa se scufunde in incompetenta Guvernului pe care il conduceti. Pe 17 august PSD va depune motiunea de cenzura. Consideram ca trebuie sa plecati acasa sau la puscarie, dupa cum e cazul", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban este prezent, miercuri, la plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului pentru a prezenta un raport referitor la masurile Guvernului impotriva raspandirii COVID-19, in contextul deschiderii anului scolar pe 14 septembrie si organizarii alegerilor locale in 27 septembrie.

Pe 27 iulie, presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a anuntat ca, alaturi de seful interimar al Senatului Robert Cazanciuc, i-a scris premierului Ludovic Orban pentru a veni in Parlament ca sa prezinte masurile pentru impiedicarea raspandirii coronavirusului. El a precizat ca seful Executivului trebuie sa arate "tarii un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, inceperea scolii si organizarea alegerilor".

"Responsabili cu organizarea alegerilor sunt cei de la Guvernul Romaniei. Eu am trimis o scrisoare premierului Orban si domnul Robert Cazanciuc, presedintele Senatului, a semnat cu mine scrisoarea, ca primul ministru sa vina in fata plenului reunit al Parlamentului si sa spuna foarte clar daca au scapat situatia de sub control si vedem ca s-au luat noi masuri de restrictii. Astea sunt atributiile constitutionale. Cand vrei sa guvernezi, sa fii prim-ministru ai si beneficii de a sta in izolare la Vila Lac cu piscina, dar ai si responsabilitati. Responsabilitatea domnului Orban este clara, sa vina sa spuna, nu numai clasei politice, cat si romanilor, daca pot fi organizate alegeri, daca pot fi deschise scolile si sa dea lamuriri si asigurari ca romanii pot merge in siguranta, in ceea ce priveste sanatatea lor, in ziua alegerilor", a declarat Marcel Ciolacu, la TVR1, pe 28 iulie.

Liderul social-democrat spune ca situatia provocata de pandemia de coronavirus ii depaseste pe guvernanti.

"Eu nu am nicio comunicare cu domnul Orban. I-am facut o scrisoare in care i-am cerut sa vina in fata Parlamentului sa spuna, daca sunt in stare sa tina aceste alegeri, astfel incat sanatatea romanilor sa nu fie pusa sub pericol. I-am solicitat in acea scrisoare sa ne spuna ce se intampla si cu scolile. Asteptam raspunsul domnului Orban, nu a avut timp pana acum. Este atributul Guvernului sa organizeze alegeri, nu este atributul clasei politice", a conchis Ciolacu.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#Ludovic Orban, #guvern, #Parlament , #eveniment