STUDIU Placenta are un rol protector impotriva COVID-19. Expert: "Poate fi o bariera eficace impotriva virusului"

Joi, 18 Februarie 2021, ora 20:33
1906 citiri
STUDIU Placenta are un rol protector impotriva COVID-19. Expert: "Poate fi o bariera eficace impotriva virusului"
Bebelusul s-a nascut sanatos FOTO Unsplash.com (ilustrativa)

Placenta protejeaza bebelusul chiar si de coronavirus, conform rezultatelor unui studiu facut de cercetatorii de la Hospital Universitario Vall d'Hebron (VHIO) din Barcelona (Spania), de la Ospedale Maggiore Policlinico din Milano (Italia) si de la Universitatea din Basel (Elvetia).

Studiul international, publicat de revista The Journal of Clinical Investigation, a analizat impactul noului coronavirus asupra fiziopatologiei placentei si consecintele sale asupra nou-nascutului.

Cercetatorii studiaza efectul COVID-19 asupra mamei si fatului, dupa nasterea unui bebelus cu anticorpi la boala

Prin intermediul unei analize clinice, morfologice si moleculare in randul a 37 de femei insarcinate care au nascut in primul val al pandemiei din Italia, dintre care 21 bolnave de COVID-19, s-a observat ca, desi virusul ar fi putut infecta placenta, nu s-au gasit evidente de transmitere a bolii la nou-nascuti.

"Am constatat ca desi virusul poate infecta placenta, in niciunul dintre cazuri nu s-a produs o transmitere verticala de la mama la nou-nascut, fapt ce arata ca placenta poate fi o bariera eficace impotriva virusului", a declarat seful grupului de Oncologie Molecular din cadrul VHIO, Paolo Nuciforo.

Ce nu stiai ca se poate face cu placenta

Cercetatorii au subliniat ca atunci cand incarcatura virala din placenta este foarte ridicata, chiar daca aceasta actioneaza ca o bariera, placenta poate fi afectata sever si influenta dezvoltarea nou-nascutului.

In acest sens, directorul Programului de Cercetare Preclinica al VHIO si coautor al studiului, Joan Seoane, a precizat ca, "ocazional, COVID-19 poate infecta masiv celulele placentei si provoca moartea" fatului.

Actrita January Jones si-a mancat placenta dupa nastere

Rezultatele cercetarii au permis totodata observarea ca raspunsul inflamator este similar celui observat la unele tumori.

"Daca intelegem acest sistem inflamator vom fi capabili sa dezvoltam noi tratamente", a concluzionat expertul spaniol.

De asemenea, o echipa de cercetatori americani a detectat anticorpi impotriva COVID-19 in sangele din cordonul ombilical al unui nou nascut a carui mama a fost vaccinata impotriva virusului SARS-CoV-2. Vaccinul, in acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucratoare sanitare din prima linie, la momentul cand sarcina avea 36 de saptamani si 3 zile

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#placenta, #studiu, #coronavirus, #Cercetatori , #coronavirus