Petitia pentru permiterea turismului montan a fost trimisa guvernului cu peste 12.000 de semnaturi

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 16:30
14877 citiri
Petitia pentru permiterea turismului montan a fost trimisa guvernului cu peste 12.000 de semnaturi
Foto: Back to nature / Andrei Badea

O petitie prin care se cere permiterea practicarii turismului montan din data de 15 mai a strans peste 12.000 de semnaturi in mai putin de 4 zile si a fost trimisa guvernului, iar ultimele declaratii ale autoritatilor arata ca s-a tinut cont de ea.

Petitia a fost initiata de ghidul montan profesionist Andrei Badea si este adresata Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

"Dorim permiterea practicarii de turism montan fara restrictii de circulatie, in grup limitat, cu distanta corespunzatoare intre membri, in perioada imediat urmatoare", se arata in petitia initiata pe platforma Declic.

Petitia a fost lansata duminica, iar premierul Orban a anuntat luni ca oamenii vor putea merge la munte si Ministrul de Interne a explicat marti ce vom scrie in declaratie cand mergem la munte.

Potrivit initiatorului, prin turism montan nu se intelege mersul la gratare, ci totalitatea formelor de turism activ (drumetie, catarare, via ferrata, alpinism, ciclism, speologie, canyoning, rafting, kayaking, schi de tura) care se pot desfasura in zona montana.

"Desi sunt o activitate mult apreciata de catre romani, picnicurile de la marginea padurii, la poalele muntelui, nu sunt turism montan, ci doar o simpla forma de agrement", se arata in textul petitiei.

Initiatorul subliniaza astfel ca ridicarea restrictiilor pentru turismul montan nu inseamna liber la gratare pentru toata lumea.

"Turismul montan se face cu un impact minim asupra naturii, pe principiul 'nu lasa nicio urma', fiind un mod excelent de a-ti petrece timpul liber si de a pastra un stil de viata sanatos. Turismul montan nu este o activitate sezoniera, putand fi practicat (cu anumite limitari firesti) pe intreg cuprinsul anului. (...)

Este important ca atat publicul larg, cat mai ales autoritatile statului roman sa faca o diferenta clara intre turismul montan, asa cum este el prezentat mai sus, si picnicul, ca forma de agrement sezonier pe timp cald.

Turismul montan inseamna, in primul rand, sanatate fizica si psihica. Mai mult, el are o importanta componenta social-culturala, dar si de protectie a mediului inconjurator", mai scrie Andrei Badea.

Initiativa este sustinuta de Societatea Ghizilor si Liderilor Montani, care prezinta si o serie de recomandari pentru practicarea turismului montan in timpul pandemiei, dintre care:

- drumetii cu grupuri de pana la 6 persoane;

- dezinfectarea mainilor si echipamentului (intr-un mod nedistructiv!) dupa fiecare traseu de catarare;

- evitarea pedalarii in trena ciclistului din fata.

Initiativa vine in contextul in care ghizii montani, la fel ca toti ceilalti lucratori din turism, sunt impiedicati sa-si faca meseria, cu ajutor de somaj sau fara, cu diferenta ca ei, spre deosebire de personalul din hoteluri, spre exemplu, isi desfasoara activitatea doar in aer liber, solitar sau in grupuri mici, in izolarea oferita de munti, deci cu riscuri minime de raspandire a virusului.

"Va las pe voi sa calculati care e probabilitatea ca autoritatile romane sa se gandeasca, atunci cand concep masurile de relaxare, tocmai la.... ghizii montani. O categorie de nisa, in cadrul altei categorii de nisa - turismul montan -, aflate, la randul ei, in cadrul altei categorii neprioritare (turismul in ansamblul sau).

Si, totusi... cum ar fi ca cineva din legiuitori sa constientizeze ca niste oameni care acum (in cel mai bun caz) sunt incadrati in somaj tehnic ar putea CONTRIBUI la buget cu taxe, lucrand legal, intr-o activitate CU RISC MINIM DE CONTAMINARE (mediu outdoor, deplasari cu masini proprii, cazari la cort sau ture de o zi, mancare din bagajul propriu si, mai ales, nr mic de persoane in grup atunci cand vorbim despre ghizi responsabili si membri in organizatii profesionale la fel de responsabile)? Aducand, in plus, oportunitatea iesirilor in natura, atat de necesare populatiei, dupa izolare?

Sunt multe categorii vulnerabile de lucratori in turism, in acest moment (am in minte, mai ales, angajatii ca personal auxiliar din hoteluri, persoane care oricum lucrau pe venit minim si asupra carora s-au comis numeroase presiuni si abuzuri - demisii fortate, taieri salariale - care i-au lasat, pe unii, complet in afara formelor de protectie sociala). Insa macar pentru cei care PUTEM LUCRA IN CONDITII (MAI MULT DECAT) OK dpdv al riscului de contaminare... nu are sens sa ne tineti blocati acasa.

Vrem sa facem ceea ce am facut mereu: sa lucram cu atentia focalizata pe SIGURANTA clientilor, sa aducem natura si miscarea aproape de cei care au atata nevoie de ele", scrie si Ilinca Stoenica, geograf, lider montan international, ghid montan national si pedagog Forest Schools.

Mesajul ei vine in cadrul initiativei de "protest online" #SalvatiTurismul, de pe Mai, care e sustinuta de Federatia Nationala a Ghizilor de Turism din Romania.

La protestul virtual #SalavatiTurismul, de pe 1 mai, au participat peste 1.100 profesionisti din turism.

"Acest manifest #SalavatiTurismul reprezinta un protest online al lucraratorilor din turism impotriva indolentei pe care Ministerul Economiei si a Mediului de Afaceri din Romania o arata fata de industria turismului.

Nu mai vrem vorbe, nu mai vrem promisiuni, vrem un sprijin real, pentru ca aceasta industrie sa poata ramane in picioare.

Pentru ca ne aflam in imposibilitatea de a iesi fizic in strada, vrem sa atragem atentia guvernului Romaniei ca este timpul sa ia o decizie pentru lucratorii in turism, ACUM, nu mai tarziu.

Mai tarziu s-ar putea sa nu mai aiba pe cine ajuta. E momentul ca Guvernul Romaniei sa ia atitudine si sa arate responsabilitate pentru industria turismului", se arata in descrierea evenimentului.

Ocupatia de ghid montan a fost inscrisa anul acesta in Registrul Calificarilor din Romania, potrivit Asociatia Ghizilor Montani din Romania, dupa ce ani de zile a fost asimilata celei de ghid turistic.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#petitie turism montan, #restrictii turism montan , #turisti