Petardele, greu de interzis în România. Amenzile usturătoare și pedepsele cu închisoarea din alte țări

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 23:19
4600 citiri
Petardele, greu de interzis în România. Amenzile usturătoare și pedepsele cu închisoarea din alte țări
Folosirea ilegală a petardelor, pasibilă de închisoare FOTO: Unsplash.com

Autoritățile din țara noastră confiscă aproape în fiecare zi sute de kilograme de petarde și artificii ilegale. Sunt obiecte pirotehnice periculoase care, utilizate de oameni neinstruiți, pot ucide.

Deși este o lege care spune că poți face închisoare dacă ești prins că folosești petarde sau vinzi articole pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, se pare că astfel de afaceri sunt atât de profitabile, încât mulți nu țin cont de reguli.

În consecință, în perioada sărbătorilor, mulți români, chiar copii, ajung în stare gravă la spital, cu ochi scoși sau mâini sfârtecate de aceste obiecte ilegale.

Și specialiștii atrag atenția că și animalele au de suferit. Nu puține sunt cazurile în care stăpânii animalelor de companie ajung cu acestea în cabinetele veterinare după un spectacol mai mult sau mai puțin legal cu artificii sau pocnitori.

Amendă 3.000 de euro sau închisoare trei săptămâni, în Austria

În Austria, poliția anunță că, în fiecare an, poliția confiscă aproximativ trei tone de materiale pirotehnice ilegale. Anchetatorii atrag atenția asupra petardelor și artificiilor de producție asiatică, unele fiind realizate manual. Iar acest lucru poate duce la defecțiuni periculoase, astfel că recomandă achiziționarea de pe piața internă, se arată pe pagina web a poliției.

Folosirea obiectelor pirotehnice de Revelion din categoria F2 (de exemplu, petarde elvețiene, petarde fulger, pyrodrifter, rachete) este în general interzisă pe tot timpul anului. Primarul este liber să acorde excepții, dar numai dacă nu există niciun risc pentru oameni, bunurile acestora, siguranța publică sau poluarea fonică.

Folosirea artificiilor de Revelion este în general interzisă în imediata apropiere a spitalelor, a căminelor de copii, a căminelor de bătrâni sau de convalescenți, a bisericilor, precum și a adăposturilor de animale ori grădinilor zoologice. Primarul nu poate permite o excepție în acest caz. Numai în cazul artificiilor de Revelion care nu generează niciun zgomot poate da acordul responsabilului cu instalația în cauză, cu condiția să nu existe pericol pentru viața sau sănătatea personalului proprietății respective.

În timpul și în imediata apropiere a evenimentelor sportive, deținerea și folosirea artificiilor de Revelion este interzisă, cu excepția cazului în care organizatorul deține un permis special de posesie și utilizare.

Este de asemenea strict interzisă folosirea artificiilor de Revelion din categoria F2 (de exemplu, biscuiți elvețieni, broaște trosnitoare etc.) în interiorul sau în imediata apropiere a unor mari adunări de oameni, indiferent dacă sunt în interiorul sau în afara zonei locale.

Obiectele pirotehnice de Revelion din categoriile F1 și F2 pot fi aprinse numai individual și separat unul de celălalt.

Utilizarea în apropierea benzinăriilor și a altora, sisteme și locații foarte inflamabile sau explozive este interzisă.

Încălcările pot duce la o amendă până la 3.600 de euro sau la închisoare până la trei săptămâni, conform oesterreich-gv-at.

Artificiile și petardele interzise la vânzare în Germania, al doilea an consecutiv

Începutul anului 2022 va fi probabil din nou relativ liniștit. Pe 2 decembrie, guvernul federal a decis - ca și anul trecut - interzicerea la nivel național a adunărilor de oameni în noaptea de Revelion. A fost reimpusă și o interdicție de vânzare a produselor pirotehnice, anunță ruhr24.de.

Practic, la fel ca și în 2020: cumpărarea de ”rachete” este interzisă, dar tragerea lor este permisă. Guvernul federal a emis doar interzicerea artificiilor pentru locurile publice. După cum a clarificat prim-ministrul NRW Hendrik Wüst (CDU), într-o conferință de presă, regulile stabilite sunt „standarde minime”. De asemenea, obiectele pirotehnice pot fi cumpărate din alte țări însă cu respectarea unor reguli.

  • Artificiile din categoria F2 (cum ar fi rachete, baterii și artificii) pot fi importate în Germania și utilizate numai de persoane cu vârsta peste 18 ani.

  • Deoarece obiectele pirotehnice sunt mărfuri periculoase, potrivit BAM, persoanelor fizice li se permite doar să transporte până la 50 kg brut (greutatea totală inclusiv ambalajul).

  • Reguli stricte se aplică și pentru depozitare: în încăperi neocupate, de exemplu, subsoluri sau camere de oaspeți, artificiile din categoriile F1 și F2 pot fi depozitate până la o cantitate de 10 kg masă explozivă netă (NEM).

  • Petardele cu până la 15 kg de NEM pot fi depozitate în încăperi exterioare, cum ar fi garajul.

  • Doar bunurile cu până la 1 kg de NEM pot fi depozitate în încăperi locuite, cum ar fi camera de zi

Oricine nu respectă regulile și introduce petarde ilegale este pasibil de urmărire penală. În unele state federale, cum ar fi Saxonia Inferioară, Renania-Palatinat sau Saxonia, utilizarea sau fabricarea de petarde poloneze ilegale poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă de până la 50.000 de euro.

Artificii ilegale în alte state din Europa

Oricine este prins în Olanda cu artificii în posesia sa, sau pe cale să le aprindă, riscă o amendă de până la 400 de euro pe proiectil dacă acesta este ilegal, scrie brusselstimes.

Deținerea de artificii interzise presupune o amendă de maximum 15 luni de închisoare.

În Marea Britanie, oamenii prinși cumpărând sau folosind artificii ilegal se confruntă cu o amendă de 90 de lire sterline din partea poliției, care ar putea ajunge până la 5.000 de lire sterline pentru cei care au mai comis infracțiuni, potrivit manchestereveningnews.co.uk.

În Franța, pentru a evita accidentele și mișcările mulțimii, unele departamente și municipalități decid să interzică vânzarea și folosirea produselor pirotehnice la momentul evenimentelor naționale majore (Revelion, sărbătoare națională). Acesta este cazul, de exemplu, în Hauts-de-Seine, Charente, Seine-Maritime sau chiar Isère.

Cei care sfidează interdicția riscă o amendă de până la 1.500 de euro. În cazurile cele mai grave, se poate face acțiune în fața instanței penale pentru punerea în pericol a vieții altora. Iar pentru orice pagubă cauzată de artificii sau petarde (accident, pagubă), infractorii sunt pasibili de o amendă de până la 150.000 EUR și 10 ani de închisoare, potrivit dossierfamilial.com.

Pandemia a cam stricat jocurile de artificii de Revelion din România

Dacă până nu demult, noaptea de Revelion însemna mulțimi de oameni adunate în piețele din centrele orașelor numărând secundele până la trecerea în anul următor și privind apoi jocurile de artificii, care mai de care mai spectaculoase, de doi ani, mulți români văd artificii doar la televizor sau doar pe cele care le lansează ei înșiși.

Primăria Capitalei a anunțat că nu va organiza nici Revelionul din acest an în centrul Bucureștiului deși legea permite acest lucru.

„Noile condiţii au fost anunţate prea din scurt”, a explicat Nicușor Dan, potrivit stirile protv. Aşa că singurul spectacol de stradă din noaptea dintre ani este programat în parcul IOR din sectorul 3. Evenimente similare sunt aşteptate deocamdată doar în Constanța şi Timişoara.

Este al doilea an consecutiv în care Primăria Capitalei nu va organiza o petrecere de Revelion în Piaţa Constituţiei.

Autorităţile locale din Braşov, Cluj şi Craiova analizează deocamdată noile condiţii şi nu au anunţat ferm dacă fac ceva pentru public de Anul Nou.

Însă primarul din Focşani insistă să facă un spectacol cu artificii în noaptea de Revelion. Buget alocat este dublu faţă de anul trecut. Edilul vrea un foc de artificii de 47 de mii de lei, iar în expunerea de motive se arată că spectacolul pirotehnic va fi filmat cu drona şi va fi transmis online.

Și Suceava va avea foc de artificii în noaptea dintre ani. „Primăria Suceava va organiza un foc de artificii la cumpăna dintre ani, va avea o durată de 20 de minute și va fi efectuat de pe Casa de Cultură.

Facem astfel încât persoanele care vor vrea să asiste să nu se aglomereze în jurul bradului, mai ales că artificiile se vor putea vedea mai bine mai de la distanță și din toate colțurile pieței centrale”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu, conform Monitorulsv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#petarde ilegale, #legislatie europeana, #legislatie Romania, #amenzi petarde ilegale , #petarde