Peste 70% dintre romani vor ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice - sondaj INSCOP

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:07
3951 citiri
Peste 70% dintre romani vor ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice - sondaj INSCOP
Foto: Ziare.com

Peste 70% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice, inclusiv in baruri si cafenele.

Potrivit sondajului "Inscop-Adevarul: Fumatul si Legea antifumat", 29,5% dintre romani se declara fumatori, in timp ce procentul nefumatorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenti au declarat ca nu stiu sau nu raspund.

Sute de amenzi si avertismente in prima saptamana fara fumat

Legea impotriva fumatului in spatii publice se bucura de aprobarea a peste doua treimi din populatie. Astfel, 70,3% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice, inclusiv in baruri si cafenele, in timp ce 28,7% nu sunt de acord cu aceasta masura. Totodata, procentul nonraspunsurilor (1%) este si in cazul acestei intrebari foarte scazut, semn ca dezbaterile intense generate de legea impotriva fumatului au condus la o cristalizare puternica a opiniilor populatiei, potrivit sursei citate.

Faptul ca procentul romanilor care se declara nefumatori este practic egal cu acela al respondentilor care sustin interzicerea fumatului in spatiile publice nu trebuie interpretat insa in sensul unei suprapuneri perfecte intre cele doua segmente.

Majoritatea nefumatorilor este de acord cu aceasta lege, dar acest fapt nu inseamna ca in randul celor care nu fumeaza nu exista si un procent important care considera neavenita interzicerea fumatului in toate spatiile publice, se arata in comunicatul citat.

Prima amenda aplicata unui restaurant din Bucuresti pe legea antifumat

De asemenea, adauga sursa citata, in analiza acestor date trebuie tinut cont si de faptul ca sondajul a fost realizat imediat dupa intrarea in vigoare a legii impotriva fumatului. Acest fapt inseamna ca exista un nivel ridicat al asteptarilor si ramane de vazut in ce masura aplicarea efectiva a legii va reusi sa raspunda acestora sau daca efectele ei negative vor incepe sa erodeze sprijinul de care se bucura la ora actuala in randul romanilor, se afirma in comunicat.

"Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul", in perioada 21-28 martie 2016. Volumul esantionului a fost de 1.063 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Tipul esantionului este multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Legea antifumat face prima victima: Tanar batut de bodyguard, pentru ca fuma in fata barului

Chestionarele au fost aplicate in 39 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 92 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate). Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populatiei din 2011.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#sondaj romani lege fumat, #sondaj romani fumat, #Lege antifumat sondaj , #Legea antifumat