Peste 3 milioane de consumatori de droguri injectabile, bolnavi de SIDA

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:151425 citiri
Peste 3 milioane de consumatori de droguri injectabile, bolnavi de SIDA
Foto: cleveland.com

Aproximativ 16 milioane de persoane din intreaga lume sunt consumatori de droguri pe cale intravenoasa, trei milioane dintre acestia fiind infectati cu virusul SIDA, si-a exprimat ingrijorarea Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii (FICR), intr-un raport publicat vineri si citat si de EFE.

FICR considera ca obstacolele care ii impiedica pe consumatorii de droguri sa aiba acces la masurile de prevenire si tratament al SIDA nu contribuie doar la propagarea acestei boli, ci constituie si o incalcare a drepturilor omului.

Printre aceste obstacole se numara izolarea, in spatii special amenajate, a consumatorilor de droguri, dar si faptul ca li se refuza accesul la terapii de substitutie.

"Cresterea ratei de infectare cu HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile nu reprezinta doar o urgenta in domeniul sanatatii publice, ci si o dovada a neglijentei si discriminarii cu care se confrunta zilnic acesti indivizi, victime ale unei dependente foarte grave", a semnalat Tadateru Konoe, presedintele FICR.

Potrivit datelor ONUSIDA, in 2009 aproximativ 40 la suta dintre consumatorii de droguri injectabile traiau in China, Federatia Rusa si Statele Unite.

Pe de alta parte, consumatorii de droguri seropozitivi sunt mai numerosi in cinci tari: China, Malaezia, Rusia, Ucraina si Vietnam, se precizeaza in raport.

In Europa de Est si in Asia Centrala, pana la 60 la suta din consumatorii de droguri injectabile sunt infectati cu HIV.