RAPORT ONU Pandemia a aprofundat discriminarea pe criterii de varsta: "Nu a facut decat sa exacerbeze stereotipurile"

Joi, 18 Martie 2021, ora 10:16
2033 citiri
RAPORT ONU Pandemia a aprofundat discriminarea pe criterii de varsta: "Nu a facut decat sa exacerbeze stereotipurile"
O persoana din doua manifesta discriminare fata de persoanele varstnice FOTO (generica) pixabay.com

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite arata ca pandemia de COVID-19 a lovit in plin persoanele in varsta. Principalele "tinte" ale noului coronavirus, dar in acelasi timp a amplificat stereotipurile, prejudecatile si discriminarea legate de varsta, avertizeaza joi ONU, in primul sau raport consacrat discriminarii si stereotipizarii pe criterii de varsta (fenomen cunoscut in engleza ca "ageism"), relateaza AFP.

In dorinta de a intelege mai bine acest fenomen, in conditiile in care varsta este unul din primele lucruri pe care le remarcam la cineva, patru agentii ale ONU s-au reunit pentru elaborarea raportului de 203 pagini, care incearca sa-l abordeze sub toate aspectele.

"Vorbim de 'ageism' atunci cand varsta este folosita la categorisirea si separarea indivizilor astfel incat acestia sunt expusi la prejudecati si nedreptati, sunt dezavantajati, iar acest lucru reduce solidaritatea intre generatii", a consemnat raportul, subliniind ca este o problema prezenta in toate societatile si in toate domeniile.

Al treilea val al pandemiei de COVID-19. Dr. Tincu: "Anticipez ca va fi o accelerare a transmiterii in randul comunitatilor de persoane tinere"

Astfel, potrivit ONU, este un fenomen care evolueaza cu varsta: "un adolescent ar putea fi, de exemplu, luat in ras daca lanseaza o miscare politica, persoane cu varste mai inaintate sau mai tinere pot fi refuzate la angajare din cauza varstei, sau o persoana varstnica poate fi acuzata ca practica vrajitoria si alungata din casa si chiar din satul ei".

Autorii raportului admit ca nu exista intotdeauna date exacte pentru identificarea precisa a acestui fenomen, care poate imbraca forme foarte diverse, dar constata ca este extrem de raspandit si "este prezent in numeroase institutii si sectoare ale societatii, inclusiv cele care furnizeaza asistenta medicala si servicii sociale, la locul de munca, in media si in sistemul judiciar".

Se estimeaza ca este un fenomen care costa in fiecare an zeci de miliarde de dolari, de exemplu prin faptul ca un angajat este nevoit sa iasa la pensie la limita de varsta, ceea ce priveaza compania de expertiza sa.

Combaterea discriminarii pe criterii de varsta

Autorii estimeaza ca, la scara mondiala, o persoana din doua manifesta discriminare fata de persoanele varstnice.

Cum au decurs cele trei valuri ale gripei spaniole. 25% din populatia lumii a fost atunci infectata

In Europa, singura regiune pentru care au existat date, o persoana din trei declara ca a fost tinta discriminarii pe criterii de varsta, iar tinerii afirma ca sunt in mai mare masura victime ale acesteia fata de alte categorii de varsta.

Pandemia nu a facut decat sa exacerbeze stereotipurile, subliniaza intr-o scrisoare comuna directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, inaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet, subsecretarul general al ONU pentru probleme economice si sociale Liu Zhenmin si presedinta Fondului ONU pentru populatie, Natalia Kamen.

FOTO VIDEO Scenariu sumbru inaintea Sarbatorilor Pascale: "Va fi din ce in ce mai rau". Specialistii spun ca in vara situatia va fi mult mai echilibrata

"Persoanele in varsta sunt percepute frecvent ca fiind in mod uniform fragile si vulnerabile, in timp ce tinerii sunt prezentati ca invincibili sau imprudenti si iresponsabili", au notat responsabilii ONU.

"Intr-un moment in care tarile incearca sa depaseasca pandemia, oameni de toate varstele vor continua sa se confrunte cu diferite forme de discriminare pe criterii de varsta", dar acestea "trebuie combatute atat pe parcursul actualei crize, cat si ulterior, daca vrem sa garantam sanatatea, bunastarea si demnitatea oamenilor din toata lumea".

Autorii considera ca pentru a combate acest fenomen "trebuie sa se acorde prioritate celor trei strategii bazate pe cele mai clare date factuale cunoscute: adoptarea de politici si de legi, implementarea de demersuri educative si favorizarea contactelor intre generatii".

Cel mai recent raport al autoritatilor arata 6.186 de noi imbolnaviri si 89 de decese la 24 de ore. In sectiile de terapie intensiva sunt internati 1.266 de pacienti, cel mai ridicat numar de la inceputul anului. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.983 de teste RT-PCR (18.881 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 9.102 la cerere) si 11.858 de teste rapide antigenice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#pandemie covid, #discriminare, #persoane in varsta , #coronavirus