Angajați ai Rompetrol reținuți de DIICOT. Procurorii acuză crearea unui grup infracțional organizat în interiorul societății

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 12:08 6524 citiri
Angajat Rompetrol în centrul de comandă FOTO generic: Hepta

Trei persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul care vizează inclusiv angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA şi în care au fost efectuate miercuri, 24 noiembrie, percheziţii pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti.

Doi angajați ai Rompetrol au fost reținuți miercuri noapte de procurorii DIICOT din Ploiești sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, fals în acte și înșelăciune, potrivit unor surse judiciare.

O a treia persoană, reprezentant al unei societăți private aflată în relații contractuale cu rafinăria Vega din Ploiești, a fost și ea reținută de procurorii ploieșteni. Reținerile au fost dispuse de DIICOT după perchezițiile care au avut loc, miercuri 25 noiembrie, într-o anchetă privind modul în care au fost ecologizate depozitele de deșeuri petroliere ale rafinăriei ploieștene.

Suspecții reținuți în urma perchezițiilor vor fi prezentați în cursul zilei de joi, 25 noiembrie, în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit datelor comunicate joi, 25 noiembrie, de Biroul de Presă al DIICOT, procurorii de la Ploieşti au reţinut trei persoane sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură.

Conform unui comunicat emis, miercuri, de DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.

"În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009", precizează sursa citată.

Procurorii spun că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Astfel, pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

"Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat", arată DIICOT.

Pe al doilea palier au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare SA şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

"Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse", mai precizează anchetatorii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5