”Perlele” de la examenele pentru ocuparea unor posturi de șefi în poliție. ”Unii au văzut filme cu ofițeri sub acoperire”

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 03:06
21070 citiri
”Perlele” de la examenele pentru ocuparea unor posturi de șefi în poliție. ”Unii au văzut filme cu ofițeri sub acoperire”
Polițist în misiune FOTO: Generică - DGPMB

În fiecare an, după examenele de admitere în liceu sau Bacalaureat, ne-am obișnuit să vedem și ”perlele” elevilor care au învățat mai puțin. Însă nu ne-am fi gândit, poate, că unii șefi ai structurilor din poliție nu au noțiuni de bază despre activitatea lor.

În ultima perioadă au fost mai multe examene de ocuparea unor funcții de conducere în structurile poliției, iar cei care au candidat, de multe ori singuri pe post, au picat. Motivul? Nu cunoșteau nici măcar lucurile elementare despre meseria pe care o practică de ani de zile.

”Sunt multe perle pe care șefii le spun sau le scriu la examenele pentru ocuparea posturilor.

Unii nu au știut chestiuni ce țin de conducerea unei structuri

Au fost șefi care nu au cunoscut care au fost atribuțiile de conducere ale șefului unității, cu toate că ei erau împuterniciți de mai multe luni pe funcție. Au fost situații în care nu au știut elemente banale cum ar fi care sunt membrii unei familii, conform Codului Civil sau care sunt cauzele de înlăturare a răspunderii penale, în condițiile în care ei coordonează activitatea de urmărire penală a polițiștilor din subordine.

Iar această situație nu este tocmai comică pentru că dacă ești cercetat de unul dintre astfel de polițiști îți cam tremură bărbia neștiind ce nu va face sau cum va interpreta legea”, a spus Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol pentru Ziare.Com.

Au văzut filme cu polițiști sub acoperire

Sindicalistul mai povestește despre un candidat la funcția de șef care nu a știut că atunci când un polițist adună informații fără a-și prezenta scopul, vorbim despre o activitate conspirată și nu de una ”sub acoperire”.

”Vorbim despre situații în care nu știau noțiunile de bază. De exemplu, unul dintre candidați a fost întrebat cum se numește activitatea unui polițist care dorește să obțină informații fără a-și prezenta scopul. Iar răspunsul lui a fost că este ”activitate sub acoperire”. Nu există așa ceva . ”Acoperirea” este din filme. Dacă răspundea o persoană de pe stradă, înțelegeam. Nu a știut să spună că este vorba despre o activitate conspirată”, a explicat Cosmin Andreica.

Nu știu noțiuni de bază tocmai cei care trebuie să știe tot

”Cele mai dureroase sunt cele care se referă la noțiuni de bază pe care orice polițist trebuie să le aibă. Vedem că în realitate exact acolo se poticnesc cei care participă la astfel concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere.

Și ei chiar au exercitat funcția pentru care candidează iar după ce au picat cu ”brio” aceste concursuri, știind toată lumea la ce nu au știut să răspundă, continuă exercitarea funcției prin împuternicire sau desemnare. Cum este și domnul Ion Mihalache, împuternicit adjunct la IPJ Olt. Păi cum, vreodată, domnul Mihalache va putea să stea în fața unui subaltern să-i spună că nu știe să culeagă informații când dumnealui nu a știut să spună care este scopul aplicației ePol care gestionează informațiile obținute de polițiști.

Când a fost întrebat ce activități trebuie să întreprindă grupa operativă, a răspuns: ”toate activitățile necesare””, a mei precizat polițistul.

Nu sunt întrebați de limbi străine sau dacă știu să pornească un calculator

Când a venit chestorul Benone Mihai la șefia Poliției Române, s-a ”bătut monedă” pe faptul că "este un vorbitor fluent de limba engleză, lucru care nu s-a mai întâmplat de mulți ani la nivel de conducere în Poliția Română". La acel moment, informația nu părea relevantă însă, se pare că este o problemă cu limbile străine la nivelul posturilor de conducere din structuri. Și asta pentru că nimeni nu-i testează pe șefi înainte să devină șefi.

”Mai mult, în cadrul acestor testări și interviuri, deși suntem în era digitalului, ei nu sunt testați competențe IT. Avem inspectori șefi, în prezent, sau șefi care nu știu să utilizeze word-ul. Nu știu să pună paragrafe, să alinieze, să bold-uiască, chestiuni elementare.

Nici competențele lingvistice nu sunt testate. Suntem stat al Uniunii Europene. Lucrăm cu informații, colaborăm cu Interpolul, cu Europol. Trebuie să introducă date, să interogheze baze de date. Dacă se întâlnește cu un omolog din altă țară, vorbesc cu mâinile sau indisponibilizează un subaltern pentru o oră-două cât au treabă să facă pe traducătorul.

Însă brusc, atunci când vin delegații, unii șefi intră în concediu și nominalizează alte persoane. În străinătate este probă eliminatorie. În unele birouri de șefi sunt mileuri pe ecranele calculatoarelor sau nu au deloc calculatoare în birou”, a mai spus sindicalistul.

Cine nu a știut cine sunt membrii familiei

”În orașul Strehaia puteam avea un al doilea caz "Caracal" oricând în ultimele 14 luni.

Și asta pentru că singurul candidat la postul de șef al Poliției Orașului Strehaia, cms.Cristian Marghitoiu, care a fost împuternicit/desemnat pe acest post încă din iulie 2020, nu a știut nici măcar “Componența punctului de comanda constituit la locul producerii unui caz de dispariție”. Ce să mai avem pretenții în privința activităților ce ar trebuie întreprinse pentru a găsi persoana dispărută.

Acest ofițer a luat nota 5.79 la un concurs unde a primit subiecte de nivelul unui agent de poliție, precum cazurile care înlătură răspundere penală, ce se înțelege prin "membru de familie" sau modul de gestionare a unei petiții”, se arată pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#concursuri politie, #perle sefi politie, #sef Politie, #sindicatul europol , #politie