Pericol de inundatii pe un rau din Cluj. Locuitorii, avertizati prin RoAlert sa se autoevacueze

Luni, 03 Mai 2021, ora 11:06
2812 citiri
Pericol de inundatii pe un rau din Cluj. Locuitorii, avertizati prin RoAlert sa se autoevacueze
Cota de siguranta de pe Somesul Rece s fost depasita FOTO Pixabay

Cota de siguranta de pe Somesul Rece s fost depasita din cauza precipitatiilor si a topirii zapezii. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj s-a reunit in noaptea de duminica spre luni si s-au decis masuri pentru a evita inundarea Defileului Somesului Rece. S-a emis mesaj Ro-Alert in mai multe zone, cerandu-se populatiei sa se autoevacueze.

"Pe parcusul noptii trecute a fost inregistrata o cresere a acumularii apei in barajul Somesul Rece I, situat in Defileul Somesul Rece, peste cota de siguranta a acestuia, ca urmare a precipitatiilor abundente si a topirii zapezii din zona de munte. A fost constituit Comitetul Judetean pentru Situatii de urgenta, iar o comisie din cadrul acestuia, condusa de catre prefectul judetului Cluj, alaturi de specialisti din cadrul Hidroelectrica si reprezentanti ai autoritatilor locale s-au deplasat la fata locului, pentru a evalua situatia si eventualele pericole care ar putea fi pentru populatia din zona", a transmis, luni, ISU Cluj.

Sursa citata a precizat ca au fost luate masuri de inchidere a vanelor a doua dintre aductiunile suberane catre barajul de acumulare, pe langa deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s.

"Cu toate acestea, acumularea de apa a crescut in continuare, ajungand, in jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafata, fiind inregistrata o deversare peste cotele de siguranta ale barajului si in aval de barajul de acumulare. Astfel, a fost luata decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert catre terminalelel mobile, situate intr-o arie selectata geometric de-a lungul raului Somesul Rece, intre localitatile Maguri- Racatau si lacul de acumulare din localitatea Gilau, prin care se solicita populatiei sa ia masuri de autoevacuare din zona", a mai transmis ISU.

Sursa citata a explicat ca, din fericire, cresterea nivelului de acumulare s-a oprit, iar in aceste momente este in scadere, iar locuintele si locatarii acestora din zona respectiva sunt in siguranta.

La fata locului comisia de specialitate, evalueaza in continuare situatia privind eventualele modificari care pot sa apara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații teribile în Dubai: trei muncitori filipinezi au murit. Traficul aerian este în continuare perturbat FOTO/VIDEO
Inundații teribile în Dubai: trei muncitori filipinezi au murit. Traficul aerian este în continuare perturbat FOTO/VIDEO
Autoritățile au anunțat că trei lucrători filipinezi au murit în urma inundaţiilor fără precedent care au afectat la începutul acestei săptămâni Emiratele Arabe Unite. Traficul...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#somes, #cota de siguranta, #inundatii, #ROALERT , #inundatii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5