Perchezitiile in cazul sacilor cu voturi furati din judecatorie s-au finalizat cu catuse. Primarul din Ciorani si alti 16 complici, retinuti si apoi lasati sa plece acasa

Joi, 10 Iunie 2021, ora 19:15
3570 citiri
Perchezitiile in cazul sacilor cu voturi furati din judecatorie s-au finalizat cu catuse. Primarul din Ciorani si alti 16 complici, retinuti si apoi lasati sa plece acasa
Marin Voicu (cu masca de protectie) inconjurat de politisti in timpul perchezitiilor care au avut loc la sediul primariei FOTO Ziarul Incomod

17 persoane, inclusiv primarul comunei prahovene Ciorani, au fost retinute pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in dosarul privind fraudarea alegerilor locale orgaizate in septembrie 2020. Au fost audieri maraton in acest dosar care au durat de miercuri pana joi dimineata, 10 iunie, cand procurorul de caz a dispus retinerea tuturor suspectilor in cauza, inclusiv a primarului Marin Voicu.

Edilul din Ciorani este acuzat de instigare la infractiunea de falsificare a documentelor si evidentelor electorale in forma continuata (20 acte materiale), potrivit portalului instantelor de judecata. Celelalte 16 persoane cercetate in dosar, dintre care 13 sunt femei, sunt acuzate de falsificare a documentelor si evidentelor electorale in forma continuata.

Toti cei 17, in frunte cu primarul, au fost prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva incepand cu ora 10.00 dimineata. Sedinta de judecata a durat trei ore, iar instanta penala a Judecatoriei Ploiesti a decis in cele din urma sa nu admita solicitarea procurorilor. Atat primarul cat si complicii sai au fost lasati in libertate, fara nicio alta masura preventiva.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au contestat decizia la Tribunalul Prahova, instanta care va decide in cele din urma daca cei 17 vor ajunge sau nu in spatele gratiilor.

Cercetarile in cauza au demarat la finalul anului 2020, dupa o plangere in care era reclamata o schema de fraudare a alegerilor locale. Au fost ridicati atunci mai multi saci in care se aflau buletine de vot din comuna Ciorani.

Sacii cu documente au fost depusi intr-o anexa a Judecatoriei din Mizil, pentru ca la acel moment ancheta era coordonata de parchetul local. In martie, documentele care faceau obiectul acestei anchete, inclusiv buletinele de vot, au fost furate din depozit.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Mizil au confirmat ca a fost deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de violare a unui sediu profesional si sustragere de inscrisuri oficiale.

Sursele citate au precizat ca procurorii din Mizil cercetau o posibila frauda electorala la alegerile din comuna prahoveana Ciorani. Exista cel putin o plangere in acest sens, in care se reclama mai multe nereguli la turul de scrutin din septembrie 2020, motiv pentru care s-ar fi decis renumararea voturilor pentru desemnarea primarului de la Ciorani.

Ulterior s-a stabilit ca frauda electorala, daca a existat, nu ar fi fost in favoarea edilului, care oricum fusese votat masiv de localnici, ci ar fi avantajat candidatii fie de la consiliul local si de la Consiliul Judetean Prahova, inclusiv pe cei care au candidat pentru presedintia acestei institutii.

"Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii sectiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea Primarului, Consiliului Local, Consiliului Judetean si Presedintelui Consiliului Judetean, inserand in aceste inscrisuri date neconforme cu realitatea.

In fapt, a fost diminuat numarul voturilor obtinute de unii candidati/formatiuni politice in defavoarea altor candidati/formatiuni politice.

Urmeaza a fi aduse pentru audieri un numar de 17 persoane", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.

Marin Voicu a castigat detasat al patrulea mandat de primar al comunei Ciorani. A avut un scor zdrobitor, obtinand peste 70% din voturile alegatorilor. Peste 2.000 de oameni au votat cu Marin Voicu, in timp ce principalul sau contracandidat a obtinut 294 de voturi. Alte doua persoane aflate in cursa electorala au obtinut sub 100 de voturi.

Marin Voicu, edilul comunei Ciorani, este un vechi membru PSD, doar ca inainte de alegerile din septembrie 2020 a trecut in tabara liberalilor si a candidat din partea PNL pentru functia de primar.

Presedintia Consiliului Judetean Prahova a fost castigata in toamna tot de liberali. Candidatul PNL, Iulian Dumitrescu a obtinut 137.588 voturi in timp ce reprezentantul PSD, Bogdan Toader, a obtinut 104.104 voturi.

In Ciorani, una dintre cele mai mari comune din Prahva, au avut loc perchezitii in cursul zilei de miercuri. Politistii au verificat sediul primariei din comuna, dar si locuinta primarului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele...
#primar, #frauda electorala, #alegeri locale 2020, #perchezitii , #stiri juridice