Percheziitii la firma-mama a santierului naval din Mangalia - suspiciuni de frauda

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 10:553128 citiri
Percheziitii la firma-mama a santierului naval din Mangalia - suspiciuni de frauda
Foto: Site oficial Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.

Procurorii sud-coreeni au efectuat, miercuri, o perchezitie la birourile constructorului de nave Daewoo Shipbuilding Marine Engineering Co., actionarul majoritar de la santierul naval Daewoo Mangalia. Compania este suspecta de frauda contabila.

Procurorii au efectuat perchezitii la sediul central din Seul al companiei, precum si la santierul sau naval din insula Geoje, informeaza Bloomberg. Au fost confiscate hard drive-uri, registre contabile si alte documente de catre procurori care investigheaza daca Daewoo a manipulat declaratiile financiare pentru 2013 si 2014.

Procurorii au impus deja o interdictie de calatorie fostului director general Nam Sang-tae, care a condus compania intre 2006 si 2012, precum si lui Ko Jae-Ho, care i-a succedat in functie pana anul trecut, pentru a-i interoga cu privire la pierderile companiei.

Daewoo Shipbuilding Marine Engineering Co a inregistrat in 2015 pierderi record de 5.100 miliarde woni (4,24 miliarde de dolari), din cauza comenzilor anulate in conditiile prabusirii pretului petrolului.

In primul trimestru al acestui an, compania a raportat noi pierderi, iar scaderea comenzilor noi a continuat sa afecteze activitatea celui de-al doilea mare constructor mondial de nave.

Creditorii companiei, in frunte cu banca de stat Korea Development Bank, preseaza firma sa ia noi masuri pentru reducerea datoriei. Aceasta dupa ce, in luna octombrie a anului trecut, creditorii companiei au decis sa injecteze 4.200 de miliarde de woni in Daewoo Shipbuilding, care in schimb a promis ca va concedia 2.300 de angajati si va vinde o parte din activele secundare pentru a strange alti 1.850 de miliarde de woni. Printre aceste active se numara si o serie de subsidiare de peste hotare precum santierul din Romania, Daewoo Mangalia.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a fost constituita in ianuarie 1997 ca o societate mixta romano-coreeana, cu un capital social de 103,92 milioane dolari, din care 53 milioane (51% din actiuni) apartinand Daewoo Shipbuilding Marine Engineering Co. Ltd. si 50,92 milioane dolari (49% din actiuni) apartinand societatii Santierul Naval 2 Mai Mangalia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News