Pentagonul, tot mai aproape de a-si plasa sistemul antiracheta in Romania

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 11:02
3129 citiri
Pentagonul, tot mai aproape de a-si plasa sistemul antiracheta in Romania
Foto: executiveeducation.wharton.upenn.edu

Pentagonul este tot mai aproape de plasarea unor sisteme de interceptare a rachetelor in interiorul unor baze militare modificate, in Romania si in Polonia. Cel din tara noastra va fi gata in 2015.

Declaratia a fost facuta de directorul Agentiei de Aparare Antiracheta din cadrul armatei americane, miercuri, si vizeaza cele doua state din Europa Centrala. Aceasta masura a Statelor Unite ale Americii ar urma sa infurie Rusia, care se opune acestui tip de implementari americane in zona, informeaza Washington Times.

Astfel, potrivit locotenent-generalului Patrick O'Reilly, noul sistem se va numi Aegis Ashore si va fi implementat in Romania si in Polonia. Sistemul antiracheta din cadrul Aegis va fi dezvoltat in colaborare cu Guvernul japonez.

Locurile de implementare sunt pregatite, iar intelegerile au fost deja semnate cu guvernele din Romania si Polonia. Sistemul de interceptare a rachetelor din tara noastra urmeaza sa fie operational incepand cu anul 2015, in timp ce acela de pe teritoriul polonez va fi gata in 2018.

Noul sistem Aegis Ashore va avea nevoie de mai putin de 35 de trupe de aparare antiracheta, la sol, fata de 270 de marinari, cati erau necesari pe fiecare vas antiracheta Aegis, a precizat O'Reilly.

Sistemul Aegis Ashore are cea mai mare raza de actiune dintre sistemele regionale ale Pentagonului, a adaugat oficialul militar american.

Rusia se opune si vrea asigurari, Pentagonul spune ca vizeaza doar Iranul

Administratia Obama a facut anumite concesii Rusiei, in urma cu cativa ani, anulandu-si planurile pe care le avea pentru si mai multe baze terestre de interceptare in Europa. Cu toate acestea, Moscova tot cere garantii scrise ca sistemele de aparare americane din Europa nu vor tinti sistemele intercontinentale balistice antiracheta ale Rusiei.

Intrebat despre aceste cereri ale Kremlinului, generalul O'Reilly a spus ca nu este la curent cu asemenea propuneri specifice, iar Pentagonul insista ca sistemele de aparare din Romania si Polonia vor fi folosite pentru a contracara rachetele cu raza medie de actiune ale Iranului.

In alta ordine de idei, vorbind despre lansarea de racheta a Coreei de Nord, care a fost un esec, O'Reilly a afirmat ca racheta a cazut "devreme in zbor, inca o data".

La randul sau, viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat ca dialogul pe tema sistemelor de aparare antiracheta continua si ca nu exista mistere, secrete sau alte sensuri ale acestor operatiuni si nici actiuni in afara sferei de observatie a politicienilor, militarilor, diplomatilor, analistilor sau presei.

In plus, oficialul rus a subliniat ca nu exista negocieri secrete pe subiectul intelegerii asupra apararii antiracheta.

Intr-o conversatie privata cu presedintele rus Medevdev, desfasurata pe culoarele cladirii unde a avut loc conferinta de la Seul privind siguranta nucleara, de la sfarsitul lunii martie, presedintele american Barack Obama a spus: "Acestea sunt ultimele alegeri la care particip. Dupa aceea, voi putea manifesta mai multa flexibilitate".

Pana atunci viitorul presedinte rus, Vladimir Putin, ar trebui sa-i lase "putin spatiu de manevra". "Am inteles, am sa-i transmit informatia lui Vladimir", a raspuns Medvedev. Discutia dintre cei doi se pare ca s-a purtat pe marginea scutului antiracheta american, cu care Rusia nu este de acord.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pentagon sistem antiracheta Romania, #SUA sistem interceptare rachete, #SUA sistem antiracheta, #Romania sistem antiracheta, #Romania Aegis Ashore , #antiracheta