Pedeapsa primita de vloggerul "Colo" pentru instigare la viol. A marturisit ca a facut totul "doar pentru a acapara atentia publicului"

Sambata, 22 August 2020, ora 06:59
14819 citiri
Pedeapsa primita de vloggerul "Colo" pentru instigare la viol. A marturisit ca a facut totul "doar pentru a acapara atentia publicului"
FOTO Youtube/Alexandru Balan (captura)

Vloggerul Alexandru Balan, alias "Colo", acuzat de instigare la viol, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 24.000 de lei dupa ce a incheiat cu procurorul un acord de recunoastere. Acordul a fost validat de instanta.

Cercetat pentru instigare la viol dupa ce a spus, intr-un videoclip urmarit de 77.000 de persoane pe contul sau de Youtube, ca fetele ar trebui violate, avand in vedere aspectul fizic al acestora si vestimentatia sumara, vloggerul "Colo" si-a recunoscut vinovatia in schimbul unei amenzi penale de 24.000 de lei.

A instigat la viol pentru a strange mai multi fani

Astfel, procurorul a incheiat cu vloggerul un acord de recunoastere a vinovatiei, care a si fost validat de instanta. Din acordul de recunoastere a vinovatiei reiese ca Alexandru Balan si-a asumat vina pentru instigare la viol, recunoscand ca a facut totul ca sa atraga cat mai multa lume pe canalul sau de Youtube.

"Colo" a declarat ca din anul 2016, a inceput mai serios sa realizeze continut video pe YouTube, promovandu-se pe retelele de socializare precum Facebook si Instagram. Alexandru Balan a mai declarat ca in momentul in care a crescut ca numar de urmaritori a inceput sa realizez livestream-uri mai des, cateodata zilnic, in functie de programul din viata personala.

Vloggerul a mai declarat ca in anul 2017 a avut cea mai mare crestere a urmaritorilor din YouTube Romania, avand o crestere de 300.000 de abonati (urmaritori) in 3-4 luni de zile. "Inculpatul a precizat ca era constient la momentul in care realiza live-stream-urile ca nu era un continut adecvat, dar era realizat pentru divertismentul publicului. In anul 2018 din cauza unei politice introduse de YouTube a fost nevoit sa stearga aproximativ 1800 de videoclipuri si in jur de 80.000.000 de vizualizari, canalul sau de YouTube ajungand foarte jos ca numar de vizualizari, ca numar de oameni prezenti pe livestream-uri. Astfel, a inceput sa exagereze cu story-time-urile, doar pentru a acapara atentia publicului. Incerca sa adauge mult haz povestirilor sale si sa adauge fapte ce nu s-au intamplat cu scopul de a atrage lumea si a o amuza", se arata in acordul incheiat de "Colo" cu procurorul.

Cautat acasa de copii ca sa ii dea cadouri

Tanarul acuzat de instigare la viol a declarat ca in cursul anului 2018, pe cand locuia in zona Dristor din Bucuresti, "in fiecare zi, la usa locuintei veneau copii pe care nu ii cunostea, dar care se recomandau a ii fi fani pentru a face fotografii cu el, pentru a ii inmana cadouri sau pentru a le da autografe".

Vloggerul a mai depus marturie in care a aratat ca "in perioada august - septembrie 2019, a realizat un livestream, in care neconstientizand faptul ca poate sa faca rau vreodata cuiva, a spus ca fetele din ziua de azi sunt diferite din perioada cand era mai tanar".

"Colo" a mai spus cu ocazia anchetei ca prin cuvantul "violate" "s-a referit la faptul ca poti intretine relatii sexuale cu acestea, fara a fi vorba de a le viola in niciun moment". "In aceasta perioada, media de persoane prezente la un live-stream realizat de acesta era de 1000 de persoane. Astfel, exagerand continutul povestirilor atragea cat mai mult public, scopul sau unic fiind de a obtine cat mai multi abonati (urmaritori) pe canalul de YouTube. Totodata, acest fapt ii aducea urmaritori si pe retele Facebook si Instagram. Acest live-stream nu a fost niciodata postat pe canalul sau de YouTube, ci doar a fost in transmisiune directa pe YouTube si inregistrat de alte persoane care il urmareau", se mai arata in acordul de recunoastere a vinovatiei.

Urmaritorii vloggerului, minori usor influentabili

Procurorul a retinut ca din inregistrarea in care vloggerul foloseste cuvinte care nu pot fi reproduse, instigarea la viol este evident. "Din activitatea inculpatului pe canalul sau de You Tube, canal ce poate fi urmarit de orice persoana care are acces la aceasta platforma, se observa ca acesta creaza continut pe baza experientelor personale, prezentandu-le ca fiind reale, desi este descris ca fiind un canal de divertisment. Faptul ca experientele relatate nu erau reale nu prezinta relevanta atata timp cat din modul de povestire al inculpatului (tonul si cuvintele folosite), acest lucru nu era evident. De asemenea, din declaratia inculpatului coroborata cu procesele-verbale de studiere a inscrisurilor din data de 22.06.2020 reiese ca majoritatea abonatilor si urmaritorilor canalului sau de You Tube sunt persoane minore, persoane usor influentabile", se mai arata in acordul de recunoastere incheiat de "Colo".

Judecatorul, de acord cu intelegerea procuror-vlogger

Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a confirmat acordul de recunostere a vinovatiei aratant ca "prin indemnul facut de inculpat catre urmaritorii sai, (indemn sustinut de asa zise justificari constand in aspectul fizic provocator si vestimentatia sumara a persoanelor de sex feminin minore intalnite pe strada, cu atat mai mult cu cat eventualele fapte de viol vizau persoane minore, stiute ca fiind usor influentabile si astfel vulnerabile, acesta a afectat in mod semnificativ relatiile sociale privind convietuirea sociala, a caror formare, dezvoltare si dainuire normala, sunt conditionate de apararea in modul cuvenit a securitatii publice si ordinii sociale".

Judecatorul a explicat si motivele pentru care o amenda penala este suficienta. "Circumstantele si modul de comitere a faptei dar si circumstantele personale ale inculpatului, justifica, insa, aplicarea pedepsei amenzii penale, in cuantumul negociat, solutia la care s-a ajuns aparand a fi una individualizata proportional cu gravitatea infractiunii si periculozitatea sociala pe care o prezinta inculpatul, relevata de lipsa antecedentelor penale, de capacitatea acestuia de intelegere a consecintelor faptei savarsite, de atitudinea avuta dupa savarsirea faptei, precum si de conduita sa procesuala corecta, de recunoastere si de regretare a faptei", se arata in sentinta Judecatoriei Sectorului 2, care nu figureaza atacata cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Alexandru Balan, #colo, #sentinta, #acord recunoastere , #instanta