Cum a fost pedepsit un tată care și-a răzbunat fiul punându-i pistolul la cap unui băiat de 15 ani: „Actele de justiție privată sunt interzise”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 21:15
4270 citiri
Cum a fost pedepsit un tată care și-a răzbunat fiul punându-i pistolul la cap unui băiat de 15 ani: „Actele de justiție privată sunt interzise”
Bărbatul nu a recunoscut că a folosit un pistol pentru a-l amenința pe băiatul care i-a bătut fiul FOTO Pixabay

Un bărbat de 47 de ani din Capitală a fost condamnat definitiv la doi ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că i-a pus pistolul la cap unui băiat de 15 ani pentru a-și răzbuna fiul. În primă instanță, bărbatul a fost condamnat la închisoare cu executare.

Lipsire de libertate în mod ilegal, amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice. Acestea sunt infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată un bărbat din București care, în seara zilei de 29 decembrie 2018, i-a pus pistolul la cap unui băiat de 15 ani.

Totul a început de la o ceartă de adolescenți, în autobuz. Altercația a continuat după ce grupurile de tineri au coborât din autobus, iar la un moment dat, un băiat de 15 ani l-a lovit cu pumnul în față pe un băiat din grupul advers.

Ajuns acasă, băiatul lovit i-a spus tatălui său ce s-a întâmplat, iar tatăl l-a luat pe băiatul său și au plecat în oraș să îl caute pe agresor. În momentul în care l-a văzut pe băiatul care i-a agresat fiul lângă un magazin Profi, tatăl a coborât din mașină și „s-a deplasat direct către persoana vătămată, având asupra sa pistolul de culoare neagră pe care îl luase din casă”.

„Când a ajuns lângă persoana vătămată, inculpatul a îmbrâncit-o pe acesta într-un geam, având în același timp și pistolul îndreptat către zona capului persoanei vătămate, solicitându-i să se așeze în genunchi”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a bărbatului.

Potrivit procurorilor, după ce i-a pus pistolul la cap, bărbatul i-a spus adolescentului să își ceară scuze la fiul său și să îl implore să îl ierte. „Persoana vătămată, fiind intimidată de acțiunile inculpatului, și-a cerut scuze, după care inculpatul a ridicat-o în picioare și sub amenințarea cu pistolul, a apucat persoana vătămată de braț și de glugă și a condus-o spre autoturismul cu care venise”, au mai arătat procurorii.

Urcat în mașină cu forța, adolescentul a fost salvat de un martor, care a intervenit pentru a-l scoate din mașina tatălui care a vrut să își răzbune fiul.

„Inculpatul în vârstă de 44 ani, prin folosirea unui pistol pe care l-a îndreptat spre capul persoanei vătămate minore, în vârstă de doar 15 ani, i-a creat acesteia o stare de temere pentru viața și integritatea sa corporală, minorul fiind în imposibilitatea de a se apăra în vreun fel. Deși inculpatul avea cunoștință că urma să ajungă echipajul de poliție, acesta a plecat de la fața locului, nefiind găsit pistolul cu care acesta l-a amenințat pe minor”, s-a mai arătat în rechizitoriu.

Martorii, convinși că la capul băiatului de 15 ani a fost pus un pistol

La proces, bărbatul trimis în judecată a recunoscut că a vrut să îi dea o lecție băiatului de 15 ani care i-a agresat fiul, dar spune că nu a folosit pistol. Martorii au declarat, însă, că la capul adolescentului a fost pusă o armă.

„Toți martorii audiați au avut convingerea că arma folosită de inculpat era o armă propriu-zisă, iar nu o simplă lanternă militară sau brichetă, așa cum a declarat inculpatul. Astfel, fiind întrebați expres, martorii au afirmat că judecând după forma, culoarea și aspectul obiectului pe care inculpatul îl avea în mână în momentul amenințării persoanei vătămate, au avut convingerea că acesta era un pistol adevărat, iar nu un pistol de jucărie”, se arată în sentința Tribunalului București, unde bărbatul trimis în judecată a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

„Actele de justiție privată sunt interzise, iar comiterea unei infracțiuni cu intenția de a pedepsi săvârșirea alteia nu exonerează autorul de răspundere penală”, a motivat Tribunalul București.

Condamnat cu suspendare în apel

Sentința Tribunalului București a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel București. Judecătorii de aici i-au redus pedeapsa bărbatului trimis în judecată la doi ani și 10 luni și au dispus suspendarea executării pedepsei.

„Este adevărat că în cursul urmăririi penale inculpatul nu a recunoscut acuzațiile ce i se aduc, iar în fața instanței de fond acesta s-a prevalat de dreptul la tăcere. Pe de altă parte, însă, inculpatul s-a prezentat în fața instanței de apel, a dat declarație și a arătat că recunoaște situația de fapt ce i se impută prin actul de sesizare (cu excepția împrejurării vizând folosirea pistolului), admițând că a avut o reacție exagerată, pe care o regretă în prezent, având familie și proprii copii (dintre care unul cu probleme medicale - autism), dorind să achite și prejudiciul reclamat de către partea civilă”, arată judecătorii Curții de Apel București în sentință, care este definitivă.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
#dosar, #Justitie, #pistol, #ancheta , #justitie