Unul dintre patronii Colectiv anunta ca va contesta sentinta: Decizia tribunalului e nedreapta. Nu au fost administrate toate probele

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 17:27
5978 citiri
Unul dintre patronii Colectiv anunta ca va contesta sentinta: Decizia tribunalului e nedreapta. Nu au fost administrate toate probele
Foto: Inquam Photos/Hepta.ro

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a declarat, ca decizia tribunalului, respectiv de condamnare a sa la 11 ani si opt luni de inchisoare, este una "nedreapta", motivand ca nu au fost administrate toate probele, asa ca va contesta sentinta.

"O consider nedreapta (decizia, n.red), sper ca in apel judecatorii care vor judeca sa administreze toate probele, nu asa cum a facut domnul judecator Balanescu. Si mai mult decat orice, sper sa fie audiati expertii procuraturii. Adica, ma refer la expertii, expertii INSEMEX si la expertii pe disciplina in constructii pe care domnul judecator a decis sa nu ii audieze, in cursul dosarului", a spus Mincu, pentru Mediafax.

Tot el a precizat si faptul ca acest proces, desi a inceput in urma cu patru ani, a durat, practic, doar 14 luni si a completat spunand ca un dosar de "amplitudinea asta nu se poate rezolva in 14 luni".

"Eu o sa va mai spun ca, desi in opinia publica circula acest lucru, ca procesul a durat patru ani. El a inceput acum patru ani, dar practic procesul a durat 14 luni, din momentul in care domnul judecator Balanescu a preluat dosarul dupa ce primul judecator s-a pensionat si pana cand a dat sentinta, a durat 14 luni. Convingerea mea este ca un dosar de amplitudinea asta nu se poate rezolva in 14 luni. Cu tot respectul pentru domnul judecator, noi o sa contestam decizia si o sa vedem exact ce se va intampla in apel", a declarat patronul Colectiv.

Acesta a mentionat si faptul ca nu considera decizia Tribunalului a fi una justa, motivand ca, daca ar fi considerat ca are vreo vinovatie "in dezastrul acesta teribil", ar fi pledat vinovat.

"Atata timp cat am pledat nevinovati, nu o consider deloc justa. Daca as fi considerat ca am o vinovatie in dezastrul acesta teribil, as fi pledat vinovat. Dar acuzatiile care ni se aduc de catre procurori, noi le consideram a fi false, pentru ca nu noi am construit clubul, a fost o firma de constructii care a construit acel club, nu ne-am autorizat noi, ne-a autorizat Primaria, nu ne-am controlat noi, ne-a controlat ofiterii ISU", a spus Mincu.

"Deci toata responsabilitatea care se pune pe umerii nostri, din punctul de vedere al neconformitatii spatiului, din punctul nostru de vedere, nu sta pe umerii nostri, pentru ca atat timp cat statul iti verifica, iti controleaza si iti autorizeaza spatiul in care ai o afacere, din punctul nostru de vedere statul trebuie sa poarte toata responsabilitatea", a conchis acesta.

Fostul primar al Primariei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani si sase luni. Cei trei patroni ai clubului - George Anastasescu Costin Mincu si Paul Gancea - au primit cate 11 ani si opt luni de inchisoare cu executare, in dosarul "Colectiv". Decizia nu este definitiva.

Conform deciziei, fosta angajata a Primariei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnata la opt ani de inchisoare cu executare.

Pedepse cu inchisoare au primit si administratorul firmei de artificii, Daniela Nita, condamnata la 12 ani si opt luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la noua ani si opt luni in spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Nita, la trei ani si jumatate de inchisoare.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis ca inchisoare sa faca si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei, ambii primind pedepse de cate noua ani si doua luni.

Fostele angajate ale Primariei Sectorului 4, Larisa Ganea si Ramona Motoc au primit pedepse cu inchisoare de sapte, respectiv trei ani. Motoc a fost trimisa in judecata pentru modul in care a actionat in cazul altui club, dar faptele erau similare cu cele ale colegei ei.

Persoanele gasite vinovate au fost obligate prin decizia instantei sa plateasca si daune morale de peste 42 de milioane de euro, dar si sa acopere costurile de tratament sitrasnfer ale victimelor, care se ridica la este 8,1 milioane de euro.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 10 zile.

In 30 octombrie 2019, s-au implinit 4 ani de la tragedia din clubul bucurestean Colectiv. In urma incendiului, au murit la fata locului 26 de persoane, iar apoi multi dintre ranitii internati, numarul victimelor ajungand atunci la 64. Printre cei care si-au pierdut viata in urma tragediei erau artisti, fotografi, jurnalisti, olimpici si studenti. Ulterior, la un si 9 luni dupa tragedie, un alt tanar a murit, ridicand bilantul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane inca se afla sub tratament pentru a-si ingriji ranile.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Costin Mincu Colectiv condamnare inchisoare , #Colectiv