Cine este patroana firmei de mezeluri condamnată la închisoare pentru fraudare de fonduri europene

Luni, 19 Iulie 2021, ora 09:29
10826 citiri
Cine este patroana firmei de mezeluri condamnată la închisoare pentru fraudare de fonduri europene
Gabriela Ciuburciu, fost director general al firmei vasluiene Vascar FOTO adevarul.ro

Gabriela Ciuburciu, acţionar majoritar şi fost director general al firmei vasluiene Vascar, unul dintre principalii jucători de pe piaţa preparatelor din carne și conserve din România, a fost condamnată la 6 ani şi 8 luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti.

Alti trei parteneri de afaceri ai femeii au fost condamnați pentru aceleași fapte - fraudarea fondurilor europene, luare de mită şi spălarea banilor. Sentinţa este definitivă, scrie adevarul.ro.

Nouă ani a durat procesul. Gabriela Ciuburciu a fost acuzată că a prejudiciat statul român cu peste 1,5 milioane de euro şi a primit mită zeci de mii de euro de la afacerişti din Italia, care i-au modernizat o fabrică de produse din carne.

Ciuburciu fusese initial condamnată, în 2019, la 4 ani şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie, însă aceasta a făcut recurs, în urma căruia pedeapsa a fost majorată până la 6 ani şi 8 luni.

Potrivit DNA, în acest context, în perioada noiembrie - decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare a conservelor.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, Ciuburciu ar fi întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii.

De asemenea, susţin procurorii DNA, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551,56 RON (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte etc.).

Gabriela Ciuburciu mai este judecată într-un dosar pentru fapte similare, fiind acuzată de un prejudiciu de peste un milion de euro. Dosarul, cel de-al doilea, în care femeia de afaceri a şi fost arestată preventiv, se judecă în prezent la Tribunalul Vaslui, mai scrie adevarul.ro.

Vascar a anunțat o cifră de afaceri de 22,8 milioane euro la finalul lui 2020, în creștere cu 13% față de anul 2019. Pentru 2021 managementul companiei estimează o creștere a cifrei de afaceri de 5% față de anul 2020 și investiții în modernizarea fabricii și a magazinelor propriii în valoare de 3 milioane euro.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#vascar, #producator mezeluri, #condamnare, #gabriela ciuburciu , #frauda