Parfumuri in valoare de peste 3 milioane de euro, gasite intr-un container sosit in Portul Constanta. Verificari in dosarul de contrabanda in care sunt implicati politisti si vamesi din Constanta

Joi, 18 Martie 2021, ora 12:20
2950 citiri
Parfumuri in valoare de peste 3 milioane de euro, gasite intr-un container sosit in Portul Constanta. Verificari in dosarul de contrabanda in care sunt implicati politisti si vamesi din Constanta
Descoperirea din Portul Agigea/Foto: DIICOT

Politistii si procurorii DIICOT au gasit, intr-un container sosit din Turcia in Portul Constanta, peste 65.000 de sticle de parfum, in valoare de peste trei milioane de euro. Verificarile au avut loc in dosarul care vizeaza o grupare specializata in contrabanda cu parfumuri ale unor branduri cunoscute, in care sunt implicati si politisti de la BCCO Constanta si vamesi.

Politia Romana a anuntat, joi, ca politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Politiei Judetene Constanta, impreuna cu autoritatile vamale din cadrul Directiei Generale a Vamilor si Biroul Vamal de Frontiera Constanta Sud Agigea, sub conducerea DIICOT - Structura Centrala, au facut, in 16 martie, o perchezitie a unui container adus din Turcia, in Portul Constanta, care continea produse importate de o societate comerciala.

"Au fost vizati membrii unei grupari infractionale organizate, specializate in contrabanda cu produse de parfumerie si alte produse de lux, provenite din spatiul extracomunitar, in special din Turcia. In urma perchezitiei containerului respectiv, in interiorul acestuia, au fost descoperite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, in cutii inscriptionate cu marci de parfumuri consacrate. Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantitati si branduri, cu valoare de piata ce depaseste 3 milioane de euro, produse ce urmau sa ajunga pe piata neagra din Romania si alte state din U.E", se arata in comunicatul Politiei.

In acest dosar, in 11 martie, au fost prinse in flagrant trei persoane din cadrul gruparii, avand asupra lor 5.600 de dolari, 1.600 de dolari si 31.500 de dolari, reprezentand "obiectul infractiunilor de coruptie comise de reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu, care ar fi sprijinit activitatea infractionala".

In urma activitatilor desfasurate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si Directiei Generale Anticoruptie, sub conducerea procurorilor de caz din cadrul DIICOT - Structura Centrala, opt dintre membrii gruparii au fost arestati preventiv, in 13 martie, iar fata de 6 persoane a fost luata masura controlului judiciar.

Anchetatorii au mentionat ca, prin activitatea infractionala, ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de aproximativ 25.000.000 de euro, reprezentand accize si TVA.

"S-a reusit, prin eforturile depuse de organele de cercetare penala, indisponibilizarea, in total, a peste 275.000 de parfumuri contrafacute, importate de membrii gruparii, din Turcia, ce erau destinate comercializarii ilegale atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul altor state membre al U.E. Acestea aveau o valoare de piata de peste 10 milioane de euro", a mai transmis Politia Romana.

In 11 martie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si Directiei Generale Anticoruptie, au facut 57 de perchezitii domiciliare, in judetele Cluj, Constanta, Bacau, Vrancea, Ilfov si municipiul Bucuresti, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de contrabanda, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, punerea in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare in forma continuata si folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se refera la alte marfuri sau bunuri ori la alte cantitati de marfuri sau bunuri decat cele prezentate in vama.

Potrivit DIICOT, in Franta si Italia, au fost efectuate, in baza unor ordine europene de ancheta, alte doua perchezitii domiciliare.

"In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanta si Bucuresti, si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat cu ramificatii internationale, specializat in savarsirea infractiunilor de contrabanda si de coruptie in forma continuata.

Grupul infractional a fost format din cetateni turci si mai multi cetateni romani, printre care si un comisar sef de politie din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta, un agent sef principal de politie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galati - Biroul Vamal de Frontiera Constanta Sud si doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Constanta", precizau procurorii.

Astfel, liderii grupului infractional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul Romaniei, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafacute reprezentand circa 585.620 de parfumuri purtand insemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafacute au fost disimulate in containere, prin metoda "capac", in cadrul unor operatiuni de import aparent legale, avand ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.

"Operatiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabanda au fost derulate in numele unor societati comerciale, in baza unor declaratii vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontiera Constanta Sud. Introducerea in tara a produselor contrafacute s-a realizat in baza intelegerii prealabile stabilite de catre cetatenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzatoare, astfel incat sa nu fie semnalate produsele ascunse in interiorul containerelor. Totodata, gruparea a beneficiat si de sprijinul unui declarant vamal care a dus la indeplinire formalitatile vamale in mod necorespunzator, fara a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidentiate in documentele vamale", arata DICOT.

Sursa citata preciza ca in sprijinul gruparii au fost cooptati si un agent sef principal de politie in cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime, impreuna cu fratele acestuia, comisar sef de politie in cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta, care au asigurat permisiunea derularii operatiunilor de contrabanda, fara a lua, potrivit competentei, masurile corespunzatoare pentru combaterea acestora si, totodata, au oferit garantia efectuarii in conditii de siguranta a acestor operatiuni, prin utilizarea sistemului relational detinut in mediul lucratorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Constanta Sud, prin prisma atributiilor de serviciu si a prerogativelor conferite de functiile detinute, in scopul monitorizarii procedurii de vamuire si control al operatiunilor de import al marfurilor vizate.

"In vederea obtinerii sprijinului acestor functionari, in formele mentionate, in legatura cu neindeplinirea unor acte intrand in atributiile lor de serviciu, in legatura cu indeplinirea unor acte contrare acestor indatoriri sau in considerarea influentei pe care au lasat sa se creada ca o au asupra altor functionari, pentru a-i determina sa nu indeplineasca acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri. Astfel, liderii gruparii au promis, iar dupa obtinerea liberului de vama pentru fiecare dintre operatiunile de import, au oferit, cu titlu de mita, suma totala de 489.000 de dolari americani, suma ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafacute introduse prin contrabanda, plus suma fixa de 30.000 de USD, oferita pentru un transport, ce continea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni", arata DIICOT.

Produsele de contrabanda au fost distribuite sau destinate distribuirii catre clienti din Romania si din alte tari ale Uniunii Europene, valoarea acestora, in cazul comercializarii ca parfumuri de marca, fiind estimata la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT - Structura Centrala, au fost duse atunci pentru audieri 40 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
Un service auto a deviat cursul unei ape dintr-un sat din județul Constanța. Cum a fost descoperit totul
Un service auto a deviat cursul unei ape dintr-un sat din județul Constanța. Cum a fost descoperit totul
Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au amendat cu 30.000 de lei un service auto din satul Lazu pentru devierea unui curs de apă. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Constanţa au anunţat...
#DIICOT, #parfumuri, #contrabanda, #vamesi arestati, #Constanta , #contrabanda