Parchetul Militar incepe urmarirea penala in rem in cazul filmarii "secrete" de la Colectiv

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 17:54
9855 citiri
Parchetul Militar incepe urmarirea penala in rem in cazul filmarii "secrete" de la Colectiv
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul Militar Bucuresti a dispus, marti, inceperea urmaririi penale in rem pentru mai multe infractiuni, dupa filmul interventiei la "Colectiv". Se fac cercetari pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu.

In plus, se fac cercetari pentru sustragerea de probe, avand in vedere ca filmarea a fost ascunsa patru ani, dar si pentru profanarea de cadavre sau morminte, avand in vedere ca un ofiter ISU este auzit injurand victimele.

"Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti au dispus prin ordonanta din data de 29 octombrie inceperea urmaririi penale cu privire la fapte sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu pentru a se efectua cercetari cu privire la aspectele care rezulta din vizionarea imaginilor video aparute in spatiul public in legatura cu modalitatea de interventie si acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015 de catre persoane care au calitatea de militar", a transmis, marti Parchetul Miliar Bucuresti.

Sursa citata a precizat, de asemenea, ca a fost inceputa urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri.

Infractiunea vizeaza "imprejurarile in care persoane avand calitatea de militari din cadrul IGSU au retinut si a ascuns pentru o lunga perioada de timp, aproximativ patru ani, mijloace de proba constand in inregistrari audio video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv", se mai arata in comunicat.

"Prin aceeasi ordonanta s-a dispus inceperea urmaririi penale si sub aspectul savarsirii infractiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetari referitoare la imprejurarile in care, potrivit inregistrarilor audio-video aparute in spatiul public, o persoana avand calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase, posibil la adresa unor persoane decedate in incendiul din clubul Colectiv", se mai arata in document.

Procurorii precizeaza ca efectueaza acte de urmarire penala in raport de infractiunile mentionate "in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor de fapt in cauza fiind de legate organele de cercetare ale Politiei Judiciare din cadrul Politiei Municipiului Bucuresti, Serviciul Omoruri".

O filmare de aproximativ 20 de minute facuta in noaptea interventiei la incendiul din clubul Colectiv, din urma cu patru ani, tinuta secreta, a fost facuta publica de Libertatea.

Imaginile, filmate de un subofiter care a insotit primul echipaj ISU Bucuresti Ilfov ajuns la locul dezastrului, arata dezorganizare, haos, raniti carati de maini si de picioare sau pe paleti, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operatiunea, Orlando Schiopu, injurand victimele.

Orlando Schiopu a spus, joi, intr-o conferinta de presa, ca pompierii au fost anuntati atunci de un incendiu, si nu ca ar fi cateva sute de oameni care nu pot iesi dintr-o incinta sau mari arsi.

"Am dat fata in fata cu o situatie pe care nu am mai intalnit-o. Nu suntem pregatiti in scoli pentru dezastre si nici nu suntem roboti. Am fost anuntati pentru un incendiu, nu anuntati ca ar fi cateva sute de oameni care nu pot iesi dintr-o incinta sau mari arsi", a spus Orlando Schiopu.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#incendiu colectiv parchet militar , #incendiu club Colectiv