Parchetul General explica de ce a clasat dosarul ordonantei 13

Marti, 27 Iunie 2017, ora 07:08
4318 citiri
Parchetul General explica de ce a clasat dosarul ordonantei 13
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul General invoca, in motivarea solutiei de clasare a dosarului privind OUG 13, considerente care apar in decizia Curtii Constitutionale pronuntata in urma sesizarii privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Guvern si DNA, aratand ca aspectele sesizate "nu pot face obiectul activitatii de cercetare penala".

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus luni clasarea dosarului privind adoptarea de catre Guvern a ordonantei 13, prin care erau aduse mai multe modificari Codurilor Penale.

PICCJ mentioneaza, intr-o serie de precizari transmise presei, o parte dintre considerentele retinute in motivarea deciziei.

"Curtea Constitutionala, in cadrul procesului de examinare a cererii, a analizat actele de sesizare si actele procesuale emise, statuand in decizia nr. 68 din data de 27.02.2017 cu privire la 'faptele reclamate si cele retinute in ordonanta procurorului de caz', ca 'toate elementele prezentate drept elemente materiale constitutive ale infractiunilor imputate nu constituie altceva decat aprecieri personale sau critici ale autorilor denuntului cu privire la legalitatea si oportunitatea actului adoptat de Guvern.

Astfel, circumstantele adoptarii actului normativ, luarile de pozitie publice contradictorii ale ministrului Justitiei si ale prim-ministrului, urmate de decizia adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, constituie, in mod evident, aspecte privind legalitatea si oportunitatea adoptarii actului criticat, care nu pot intra in sfera de competenta a procurorilor, respectiv nu pot face obiectul activitatii de cercetare penala'", precizeaza Parchetul General.

De asemenea, procurorii fac trimitere la faptul ca nicio norma legala sau constitutionala nu obliga Executivul sa-l informeze pe presedintele Romaniei cu privire la "intentiile" sale, in sensul includerii pe ordinea de zi a unei sedinte de guvern a actelor normative supuse adoptarii si nici sa informeze Parlamentul cu privire la "intentia" sa de a adopta ordonante de urgenta.

"Or, raportat la starea de fapt descrisa in denuntul formulat si retinuta in ordonanta de incepere a urmaririi penale emisa de organul judiciar, potrivit careia 'in mod deliberat ministrul Justitiei a dezinformat Parlamentul Romaniei cu privire la intentiile lui a promova acte normative [...] prin procedura ordonantei de urgenta' si ca 'in mod deliberat, prim-ministrul Romaniei si ministrul Justitiei l-au dezinformat pe presedintele Romaniei, inaintea sedintei de guvern, ca nu aveau intentia sa treaca pe ordinea de zi cele doua ordonante', Curtea constata ca 'datele inexacte' se refera la necomunicarea unor intentii, care, in viziunea autorilor denuntului si a organului judiciar, se converteste in 'dezinformare'.

Nicio norma legala sau constitutionala nu obliga Guvernul sa-l informeze pe presedintele Romaniei cu privire la 'intentiile' sale in sensul includerii pe ordinea de zi a unei sedinte de guvern a actelor normative supuse adoptarii si nici sa informeze Parlamentul cu privire la 'intentia' sa de a adopta ordonante de urgenta.

(...) 'pentru alte trei infractiuni, respectiv infractiunea de sustragere sau distrugere de inscrisuri, prevazuta de art.259 alin. (1) si (2) din Codul Penal, infractiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri, prevazuta de art.275 din Codul Penal, si pentru infractiunea de fals intelectual, prevazuta de art.321 din Codul Penal... pentru care s-a dispus extinderea... nu sunt de natura a schimba starea de fapt si de drept a cauzei si, implicit, rationamentul Curtii Constitutionale in analiza si solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Guvern'", se mai arata in comunicatul citat.

In acel context, CCR a decis ca DNA "si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal", adauga PICCJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Parchet clasare dosar ordonanta13 , #Parchet