Dosar penal in legatura cu declaratiile in care Traian Basescu a negat colaborarea cu fosta Securitate

Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 12:23
10394 citiri
Dosar penal in legatura cu declaratiile in care Traian Basescu a negat colaborarea cu fosta Securitate
Traian Basescu a fost presedintele Romaniei FOTO Facebook/ Traian Basescu

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem, in care se efectueaza cercetari in legatura cu declaratiile pe propria raspundere depuse de fostul presedinte Traian Basescu, potrivit carora nu a colaborat cu fosta Securitate comunista.

Potrivit Parchetului General, in acest caz s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii.

Dosarul a fost deschis in urma unei plangeri formulate de Grupul de Investigatii Politice (GIP) in iulie 2020, care a reclamat ca Traian Basescu a declarat pe propria raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea, cand a candidat la alegerile prezidentiale din 2004 si 2009, alegerile parlamentare din 2016 si alegerile europarlamentare din 2019.

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea comunista, fiind admisa in acest sens o actiune in instanta introdusa de CNSAS. Hotararea instantei nu este insa definitiva.

Potrivit CNSAS, fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

Din documentele depuse in instanta de CNSAS rezulta ca Basescu ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 5 mai 1975.

"Analizand informatiile furnizate de parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice", sustinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu referitoare la un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.

Inainte de 1989, exista frica de a ridica de pe strada o hartie cu "inscris dusmanos". Militia si Securitatea lucrau impreuna pentru "supravegherea totala a populatiei"

Montarea crucilor eroilor români de la Valea Uzului nu intră în sfera penală. Liderul unei mișcări naționaliste scapă de acuzații
Montarea crucilor eroilor români de la Valea Uzului nu intră în sfera penală. Liderul unei mișcări naționaliste scapă de acuzații
Liderul Asociaţiei "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, a anunţat, miercuri, 24 aprilie, că Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a clasat un dosar penal deschis anul trecut pe...
Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Poliția din Giurgiu a anunțat că o sală de jocuri din localitatea Cosoba a ars în totalitate, în noaptea de duminică spre luni, 22 aprilie. Primele verificări arată că incendiul a...
#Traian Basescu, #colaborare cu securitatea, #dosar penal, #fals in declaratii , #justitie
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
ha ha ha..il informeaza Mircea cum e la Poarta Alba ...