Padurarul care a incercat sa mituiasca un politist ca sa "aiba si el niste bani de care sa nu stie sotia": "Dumneata nu tre' sa vezi atatea"

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 22 Iunie 2020, ora 09:14
8098 citiri
Padurarul care a incercat sa mituiasca un politist ca sa "aiba si el niste bani de care sa nu stie sotia": "Dumneata nu tre' sa vezi atatea"
FOTO Facebook/Romsilva

Motivarea sentintei prin care un padurar din judetul Cluj a fost condamnat, in prima instanta, la inchisoare cu suspendare pentru dare de mita scoate la iveala modul in care padurarul a incercat sa cumpere un politist pentru a inchide ochii la transporturile ilegale de lemn.

Trimis in judecata pentru dare de mita, padurarul Teodor Lapuste a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 1 an si 11 luni de inchisoare cu suspendare. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu apel la Curtea de Apel Cluj. Din sentinta pronuntata de Tribunalul Cluj in prima instanta reiese cum a incercat sa il cumpere padurarul pe seful de post din localitatea Rasca pentru ca politistul sa inchida ochii la transporturile ilegale de lemn.

Potrivit rechizitoriului, in octombrie 2018 padurarul i-a promis politistului 40 metri cubi de lemn, in valoare de aproximativ 10.000 de lei, iar in luna noiembrie 2018 i-a promis bani sau alte foloase ca sa inchida ochii la neregulile din domeniul silvic. Potrivit procurorilor, in 20 decembrie 2018, padurarul i-a dat sefului de post 1.500 de lei ca sa treaca cu vederea contraventiile sau infractiunile din domeniul silvic, dar si sa il anunte cand sunt controale pe linie silvica.

Dupa ce l-a denuntat pe padurar, politistul a fost autorizat sa inregistreze discutiile, iar potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Cluj, cu ocazia uneia dintre discutii, padurarul i-a propus politistului sa ii faca rost de o masina de lemne pe care sa o vanda " ca sa mai aiba si el niste bani de care sa nu stie sotia".

"Dumneata esti spectator"

Din interceptarile din dosar reiese care era planul padurarului. Acesta voia sa il mituiasca pe politist astfel incat el si oamenii lui sa poate face linistiti transporturi de lemn taiat ilegal din padure. ,,Cand esti dumneata de servici eu te intreb: Sefule esti de serviciu? Pe patrula sau... Nelutule liber!, el are comenzile lui, le duce, daca vrei in fiecare seara decarteaza, daca nu la o saptamana cand zice ma am dus doua ture, a fost atata ori atata si atatia ai si gata.(...) Cat mai simplu. Dumneata esti spectator.(...) Dumneata nu tre sa vezi atatea . (... ). Daca dumneata, daca cineva suna la 112, dumneata ma suni, imi zici Domn padurar suntem intr-o actiune . (...) Si atunci eu stiu ca-i bai si il sun ma si in gaura de sarpe ai disparut", se arata in interceptarile de la dosar.

Complicitatea, practica veche in zona

Imediat dupa trimiterea in judecata, padurarul a recunoscut faptele, iar in urma procesului, a fost condamnat la 1 an si 11 luni de inchisoare cu suspendare, beneficiind de reducerea cu o treime a pedepsei. "La individualizarea pedepsei se va tine cont de gravitatea infractiunii si de periculozitatea inculpatului. Prima se desprinde din faptul ca infractiunea a fost savarsita in forma continuata - 4 acte materiale, din imprejurarea ca din probele administrate rezulta ca modalitatea de abordare a denuntatorului de catre inculpat era o practica veche in zona, ca de mai mult timp era tolerata si, intr-o oarecare masura, incurajata o astfel de practica de cooptare a politistilor la "a inchide ochii", respectiv din faptul ca, in ciuda riscurilor si a evidentei ca politistul "se teme", inculpatul a insistat in a-l atrage de partea comunitatii practicante de astfel de intelegeri, in asa fel incat toata lumea sa castige", se arata in sentinta Tribunalului Cluj.

Judecatorul a mai retinut ca "inculpatul este de multi ani padurar in zona, stie extrem de bine, datorita cunostintelor de specialitate in domeniu, care este efectul defrisarilor necontrolate asupra mediului, parand sa practice aceasta modalitate de lucru pentru a castiga bani in plus. "De altfel, a apelat la tertipuri pentru a sensibiliza orgoliul masculin de genul ca denuntatorul sa faca rost de bani de care sa nu stie nevasta", a mai aratat judecatorul, care i-a gasit padurarului si circumstante atenunante.

"Inculpatul este o persoana relativ in varsta, cu mai multe afectiuni cronice, a recunoscut savarsirea infractiunii imediat dupa trimiterea in judecata si pare sa regrete cele intamplate. Nu are antecedente penale, nu exista la dosar dovezi ale unei sanctionari disciplinare anterioare, a fost sincer si a avut un comportament corespunzator pe parcursul procesului penal. Isi castiga existent a prin munca, in comunitatea in care traieste este apreciat ca o persoana pasnica, echilibrata, cu un comportament adecvat fata de membrii comunitatii, bine integrata in societate si implicata in activitati sociale utile, se bucura de un statut consolidat in randul comunitatii locale, este apreciat pozitiv, beneficiaza de relatii bune cu familia, se bucura de sprijin si atasament din partea acesteia, dispune de resurse individuale si familiale optime in vederea schimbarii comportamentale", a mai aratat judecatorul, a carui sentinta poate fi atacata cu apel la Tribunalul Cluj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă, sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat. ”Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Vă mulţumesc...
#Cluj, #Rasca, #padurar, #politist, #dare de mita , #instanta