Oxi - drogul de doua ori mai tare decat cocaina si de cinci ori mai ieftin

Autor: Ana Ilie
Marti, 31 Mai 2011, ora 20:38
17657 citiri
Oxi - drogul de doua ori mai tare decat cocaina si de cinci ori mai ieftin

Un drog care da dependenta dupa o singura folosire, puternic halucinogen, face ravagii in Brazilia. Oxi - prescurtat de la "oxidado" (rugina n.r.) - este un amestec de pasta de cocaina, kerosen, benzina si oxid de calciu.

Oxi face ravagii in intreaga regiune a Amazonului, fiind de doua ori mai puternic decat cocaina, de cinci ori mai ieftin, dar si de patru ori mai mortal, relateaza The Guardian.

"Este inspaimantator", spune Alvaro Mendes, angajat la ONG-ul care a detectat prima data drogul. "Majoritatea celor care il utilizeaza pentru prima data devin dependenti la primul contact cu drogul. Majoritatea nu dorm si nu mananca 7-10 zile la rand. Incep un proces de degenerare. Dupa cateva luni de utilizare... intra intr-o stare in care arata ca zombi, ratacesc...in cautarea placerii".

Mortalul oxi se fumeaza din pipe improvizate si omoara in aproximativ un an. Poate fi fabricat de oricine, cu ajutorul unor solventi banali.

"Diferenta dintre cocaina si oxi este ca de la bere la alcool pur", a spus si un politist federal de la granita Braziliei cu Peru.

Oxi a aparut pentru prima fata in zona de granita dintre Brazilia, Bolivia si Peru, in padurea amazoniana, in anii '80, si ar fi fost folosit initial de cativa hippie care venisera in padurea tropicala pentru a experimenta cu plante halucinogene.

In ultimii cinci ani, insa, utilizarea sa a explodat, in special in comunitatile rurale si in cartierele sarmane din statul Acre. Mendes estimeaza ca sunt cel putin 8.000 de ultilizatori de oxi in capitala statului, Rio Branco, un oras cu 320.000 de locuitori.

Oxi nu se limiteaza insa la regiunea Amazonului. O serie de morti suspecte in orase precum Sao Paulo, Brasilia si Rio de Janeiro i-a facut pe politicieni sa se teama de o catastrofa daca se confirma raspandirea drogului.

"Statul brazilian este nepregatit sa infrunte aceasta amenintare si sa ajute victimele sale", a recunoscut Jose Serra, politician din opozitie si fost guvernator in Sao Paulo, care descrie oxi drept o "arma de distrugere in masa".

Autoritatile admit ca le este necunoscuta compozitia exacta a drogului, ca si efectele sale pe termen lung - simptomele pe termen scurt includ insa paranoia, voma si diaree, pierderea danturii in decurs de doar cateva luni. "N-am vazut niciodata scene atat de violente la utilizatorii de droguri", marturiseste Mendes.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#oxi, #drog oxi, #droguri brazilia , #consum de droguri