Organizaţiile europene de turism cer ridicarea restricţiilor pentru cei care au "Certificat digital Covid"

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 15:05
1634 citiri
Organizaţiile europene de turism cer ridicarea restricţiilor pentru cei care au "Certificat digital Covid"
Testele rapide antigen ar trebui acceptate sistematic ca o alternativă la testele PCR, mai lente şi mai costisitoare FOTO Pexels.com

Un document de poziţie al Asociaţiei Europene a Agenţiilor de Turism şi Turoperatorilor (ECTAA), unde Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) este membru cu drepturi depline, susţine necesitatea de a fi ridicate restricţiile de călătorie pentru titularii certificatului digital şi de a deschide călătoriile internaţionale pe aceeaşi bază, fără restricţii pentru persoanele vaccinate, persoanele care şi-au revenit din boală sau au un test COVID-19 negativ.

Se solicită, de asemenea, renunţarea la hărţile UE codificate pe culori şi la Lista albă a UE. Certificatul digital trebuie să includă persoanele vaccinate, persoanele care şi-au revenit din boală, dar şi persoanele care au un test C19 negativ, inclusiv test rapid antigen.

Europa intră într-o etapă diferită în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19. 74% dintre adulţii din Uniunea Europeană sunt acum complet vaccinaţi, iar eforturile de vaccinare sunt în desfăşurare în întreaga Europă.

În pofida răspândirii continue a virusului la nivel comunitar, impactul pandemiei asupra sănătăţii publice a fost controlat în UE, arată ANAT.

"Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) recunoaşte acum că restricţiile de călătorie ale UE nu au avut un impact semnificativ asupra reducerii transmiterii virusului, internărilor sau deceselor şi propune întreruperea utilizării indicatorilor combinaţi şi a sistemului de coduri de culori din cauza valorii limitate pentru sănătatea publică şi concentrarea pe promovarea vaccinării în rândul călătorilor.

Astfel, ECTAA, alături de celelalte organizaţii de turism europene, solicită eliminarea completă a acestui sistem cu coduri de culori şi întreruperea restricţiilor de călătorie pentru toţi titularii Certificatului digital COVID (DCC), indiferent de ţara / zona lor de origine.

Ţările UE ar trebui, aşadar, să se îndrepte spre o abordare bazată pe riscuri pentru fiecare călător individual, mai degrabă decât spre abordarea de la ţară la ţară care este utilizată în prezent", spun reprezentanţii patronatului.

Călătoriile internaţionale ar trebui să fie posibile cu aceleaşi condiţii ca şi pentru călătoriile în interiorul UE: pe baza vaccinării, a recuperării sau a unui test COVID-19 negativ. Pe această bază, ECTAA solicită, de asemenea, statelor membre, să renunţe la utilizarea Listei albe a UE, mai spun ei.

"Liderii UE trebuie să se concentreze pe restabilirea călătoriilor aeriene internaţionale cât mai repede posibil, bazându-se pe succesul Certificatului digital COVID (DCC). De la lansarea sa în iunie 2021, DCC a devenit rapid standardul global de facto, cu peste jumătate de miliard de certificate descărcate", adaugă aceştia.

Organizaţiile europene de turism solicită ca, împreună cu Comisia Europeană, statele membre să lucreze la un plan coordonat al UE de ieşire din pandemia COVID-19 pentru călătorii şi turism.

Acesta ar include o abordare armonizată pentru a restabili pe deplin libertatea de mişcare, recunoscând natura endemică a COVID-19 şi înlocuind sistemele complexe de semafoare/culori; criterii comune privind momentul întreruperii utilizării formularelor de localizare a pasagerilor (PLF), precum şi standardele de igienă într-o etapă ulterioară (măşti de faţă, distanţare socială etc.).

"Toate statele membre ar trebui să recunoască cele şapte vaccinuri aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru călătoriile internaţionale, aşa cum tocmai au făcut-o Statele Unite ale Americii. Certificarea de vaccin acceptată la frontieră ar trebui să fie acceptată şi pentru a intra în structurile de cazare şi alte spaţii de la destinaţie, acolo unde este necesar. Această măsură ar readuce coerenţa în spaţiul Schengen şi ar simplifica regulile de călătorie pentru călătorii din afara UE", mai afirmă reprezentanţii ANAT.

Organizaţiile semnatare susţin ca DCC să devină baza unui standard global în certificatele digitale. Digitalizarea procedurilor de verificare este esenţială. Verificările manuale DCC şi PLF de către echipajele companiilor aeriene continuă să provoace complexitate şi cozi lungi la aeroporturi şi porturi.

Situaţia ar putea deveni extrem de dificil de gestionat, deoarece volumele de trafic continuă să se redreseze deci numărul pasagerilor este în creştere. Prin urmare, ECTAA solicită guvernelor naţionale să sprijine digitalizarea procesului de verificare prin furnizarea unui mesaj simplu „de acord să călătorească” (”okay to travel”) ca parte a procesului de check-in online.

Testele rapide antigen ar trebui acceptate sistematic ca o alternativă la testele PCR, mai lente şi mai costisitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
#certificat digital, #turism, #ANAT, #ECTAA, #teste rapide , #Val patru COVID