Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primarul Braşovului critică ordonanţa de urgenţă privind intervenţia de urgenţă în cazul urşilor: "O pasare a responsabilităţii către nivelul local"

Joi, 22 Iulie 2021, ora 14:53
2716 citiri
Primarul Braşovului critică ordonanţa de urgenţă privind intervenţia de urgenţă în cazul urşilor: "O pasare a responsabilităţii către nivelul local"
Allen Coliban crede că noile reglemantări vor crea probleme FOTO Facebook/ Allen Coliban

Primarul Braşovului Allen Coliban a criticat ordonanţa de urgenţă a Executivului cu privire la intervenţia în cazul apariţiei urşilor în rândul comunităţilor şi a spus că actul normativ doar pasează responsabilitatea în plan local şi aceste reglementări vor crea probleme.

Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, atrage atenţia că OUG privind urşii ridică mai multe probleme: „O privesc ca pe o pasare a responsabilităţii către nivelul local, unde de altfel există şi presiunea şi lucrul acesta poate genera nişte probleme mari pe termen lung. Imaginaţi-vă o celulă de criză formată dintr-un primar, un vânător, un medic veterinar şi un jandarm, care se trezesc faţă în faţă cu un urs şi trebuie să ia pe loc o decizie.

Din punctul meu de vedere, modul în care se pasează această decizie nu este suficient detaliat şi nu ni se dau suficiente instrumente, astfel încât să ne asigurăm că gestionarea speciei urs şi a interacţiunilor dintre populaţie şi specie se face într-un mod corect, într-un mod coerent, într-un mod unitar la nivelul ţării”, a explicat Allen Coliban, joi la RFI.

Edilul din Braşov a adăugat că „în relaţia cu Comisia Europeană şi cu normele internaţionale, ministerul este cel responsabil, ca reprezentant al statului român pe acest domeniu. Ministerul şi Academia luau până acum astfel de decizii. Iată că acum, aceste decizii se trec în mâna unor oameni care nu întotdeauna sunt calificaţi şi nu au expertiza profesională să ia aceste decizii”.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că ordonanţa de urgenţă care permite o intervenţia graduală care poate duce până la eutanasierea sau împuşcarea urşilor era una necesară şi a arătat că aceasta se aplică exclusiv acelor cazuri în care urşii intră în localităţi.

„În paralel, pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea cu orice scop a urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii”, a mai anunţat el.

Guvernul a adoptat, miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor care ajung în intravilanul localităților. Aceasta se va face „gradual”, iar extragerea prin împușcare este meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului."

Cine decide dacă un urs trebuie împușcat

"Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
Un oraș italian este gata să interzică gustările de la miezul nopții, printre acestea: înghețata și pizza. Autoritățile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă...
Anunțul făcut de primarul din Galați, alături de Dorinel Munteanu: ”Se va ridica la suma de 100 de milioane de euro”
Anunțul făcut de primarul din Galați, alături de Dorinel Munteanu: ”Se va ridica la suma de 100 de milioane de euro”
Primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pecheanu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, începerea studiului de fezabilitatea în vederea construirii unui stadion de 25-30.000 de locuri, pe...
#primar, #brasov, #Ordonanta de Urgenta, #impuscare ursi , #urs