Prefectul Capitalei, despre noile criterii pentru instituirea carantinei: "Decizia nu se ia matematic si mecanic"

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 07:12
2403 citiri
Prefectul Capitalei, despre noile criterii pentru instituirea carantinei: "Decizia nu se ia matematic si mecanic"
Prefectul Capitalei, Alin Stoica FOTO Faceboo/Alin Stoica

Prefectul Capitalei, Alin Soica, sustine ca nu se intra automat in carantina, in baza noilor criterii stabilite prin noul ordin, intrucat decizia nu se ia "matematic si mecanic", fiind luate in calcul si alte aspecte.

Stoica sustine ca municipiul Bucuresti nu va intra in carantina de sarbatori si precizeaza ca si dupa criteriile din vechiul ordin, Capitala ar fi putut intra in carantina, dar autoritatile sanitare nu au propus acest lucru.

"Nu este o decizie automata, luata matematic si mecanic dupa ce ne uitam intr-un ordin si vedem ce criterii sunt acolo. Decizia pleaca de la o analiza pe baza acestor criterii, dupa care urmeaza sa se adauge si alte lucruri si, la final, se ia o decizie", a afirmat Aln Soica, marti seara, la Antena 3, referindu-se la noul ordin care prevede conditiile de carantinare.

Alin Soica a mentionat ca a aflat despre noul ordin din Monitorul Oficial.

Prefectul Capitalei a precizat ca se iau in calcul si aspecte demografice si economice.

Intrebat daca municipiul Bucuresti va fi in carantina de sarbatori, prefectul Alin Stoica a afirmat: "Raspunsul este nu. Si pana acum pe criteriile existente, valabile pana ieri, eram in aceeasi situatie, organele sanitare ar fi putut sa propuna acest lucru".

Si secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care semneaza ordinul prin care au fost modificati indicatorii privind carantinarea, sustine ca decizia de carantinare a unei localitati va tine cont de mai multe aspecte.

Ministerul Sanatatii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat in Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au in vedere sapte criterii, intre care numarul de teste, rata de pozitivare, incidenta, gradul de ocupare al paturilor, dar si trendul in ultimele 14 zile.

Carantina zonala inceteaza in momentul in care rata de infectare scade sub 3 la mie. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan afirma ca noul ordin privind instituirea carantinei este "mai obiectiv", intrucat cuprinde criterii cuantificabile.

Pe noua grila, Capitala ar trebui sa intre in carantina, insa Andreea Moldovan afirma ca acelasi punctaj s-ar fi obtinut si pe vechea grila. "Este o decizie complexa, care tine cont de mult mai multi factori", afirmat Andreea Moldovan. De asemenea, ministrul Vlad Voiculescu a afirmat ca municipiul Bucuresti nu se carantineaza si niciuna dintre deciziile deja anuntate ale Guvernului nu se modifica.

Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Prefectura Capitalei, #alin stoica, #ministerul sanatatii, #carantina , #eveniment