Oprea: Basescu ar trebui sa dinamizeze procesul de anchetare a fostilor tortionari

Marti, 03 August 2021, ora 01:19921 citiri
Oprea: Basescu ar trebui sa dinamizeze procesul de anchetare a fostilor tortionari

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca presedintele Basescu si procurorul general ar trebui sa dinamizeze procesul de anchetare a fostilor tortionari, deoarece nici unul nu a fost condamnat de justitie pana acum.

"Ma mir, insa, ca domnul presedinte Basescu nu intervine la procurorul general pentru dinamizarea unui proces real impotriva comunismului si a comunistilor si a celor care au comis crime si abuzuri in timpul regimului comunist, pentru ca un organism atat de important nu pot sa-l condamn eu", a declarat acesta.

"In opinia mea, singura institutie care incearca sa puna in aplicare, cu toate piedicile pe care ni le pun unii si altii, suntem noi, cei de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Si noi ne lovim de foarte mari greutati, inclusiv de accesul la arhive, de colaborarea cu celelalte institutii ale statului, desi institutul este o agentie guvernamentala", a adaugat acesta.

Intrebat ce trebuie sa se faca pentru ca in aceste dosare sa se ajunga la condamnari, Oprea a declarat ca s-au facut deja propuneri la nivelul Ministerului Justitiei pentru modificarea Codului Penal, pentru a face posibila o condamnare in termeni reali a celor vinovati de crime si abuzuri in timpul regimului comunist.

Totodata, Oprea a adaugat ca, pana acum, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus sapte plangeri la Parchet impotriva tortionarilor sau a fostilor ofiteri de Securitate.

" Avem o problema legata de proceduri in ceea ce priveste numele tortionarilor. Nu dorim ca Parchetul sa ne reproseze ca impiedicam cercetarea penala, desconspirand numele celor care fac obiectul cercetarii penale. Sunt aproape 70 de fosti ofiteri de securitate, activisti de partid si informatori in aceasta sesizare, in cazul Vasile Paraschiv", a completat acesta.

Plangerile sunt depuse alaturi de documente de arhiva, dar si marturii ale celor care au avut de suferit de pe urma respectivilor ofiteri din structuri, indiferent ca au fost din Securitate, din militie sau procuratura.

"Am primit o prima rezolutie de la Parchetul Militar de neincepere a urmaririi penale in legatura cu patru ofiteri de securitate care au torturat un om. Procurorii nu au facut incadrarea la acte de tortura care sunt imprescriptibile, ci la abuz in serviciu. E ca si cum ii acuza pe respectivii ca au facut o anumita greseala la locul de munca. Actele de tortura se incadreaza la crime impotriva pacii si a umanitatii. Exista, de multa vreme - si noi am contribuit cu foarte multe dovezi - dosarul generalului Plesita, pentru acte de terorism in colaborarea cu Carlos. Nici in momentul de fata, rechizitoriul pentru trimiterea in judecata nu a primit avizul conducerii Parchetului general, pentru ca, in sfarsit, un general de securitate sa ajunga sa raspunda in fata legii pentru faptele sale. Sunt fapte de terorism si astea chiar ca nu se prescriu" a continuat Oprea.

Pana in prezent investigatii complexe se fac pentru identificarea celor care au fost asasinati de securitate fara sentinta, pur si simplu impuscati si ingropati in campuri sau batuti. Dupa estimarile este vorba de cam 7000 de oameni din diferite comune ale tarii.

Marius Oprea a mai declarat ca are un proiect in care este propusa stergerea condamnarilor politice. Al doilea proiect de lege este legat de pensiile tortionarilor, un securist luand 40 de milioane de lei vechi.

Un alt proiect este legat de despagubirile pe care ar trebui sa le primeasca urmasii celor executati fara sentinta in regimul comunist. Acest proiect nu a fost inaintat inca Guvernului, asa cum au fost inaintatele primele doua. Astfel, pentru fiecare persoana executata, familia ar primi suma de 300 de milioane de lei vechi.