Operatiunea "Big Brother comunist", un eveniment de exceptie organizat de CNSAS

Marti, 24 Mai 2016, ora 10:11
2688 citiri
Operatiunea "Big Brother comunist", un eveniment de exceptie organizat de CNSAS
Foto: CNSAS

Metodele folosite de Securitate in perioada regimului comunist pentru supravegherea si controlul romanilor vor fi prezentate, joi, publicului larg, in cadrul unor expozitii urmate de o dezbatere stiintifica.

"Este o alta forma de a deconspira 'manualul ascuns' folosit de Securitate pentru supravegherea oamenilor obisnuiti prin mijloacele de tehnica operativa - filaje, cenzura si confiscarea corespondentei, ascultarea convorbirilor telefonice sau de la domiciliu, transcrierea si valorificarea operativa a conversatiilor, legende si coduri", subliniaza realizatorii expozitiei.

Initiativa apartine Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care, in colaborare cu Centrul Regional Francofon de Cercetari Avansate in Stiinte Sociale (CEREFREA Villa Noel), a considerat oportuna organizarea acestui eveniment in contextul in care comunitatea internationala se confrunta cu amenintari teroriste, iar statele au in vedere adoptarea de legi "Big Brother" in diverse variante.

Iohannis a promulgat Legea Big Brother

"In societatea moderna, puternic afectata de evolutia terorismului, dar si de alte riscuri, amenintari si disfunctionalitati, discutia despre asigurarea securitatii reprezinta o preocupare de prim plan pe agenda publica. Pentru a-si putea proteja cetatenii, statele se vad nevoite sa intervina din ce in ce mai mult in sfera libertatii individuale.

In ce masura o cedare a anumitor libertati din partea cetateanului poate spori gradul de siguranta a societatii in care el traieste? Ce capacitate au statele pentru a garanta ca sporirea masurilor de supraveghere asigura o mai mare securitate a cetatenilor? Prin ce modalitati supravegherea efectuata in interesul cetatenilor poate fi deturnata si folosita impotriva lor?", sunt intrebarile care au condus la organizarea acestui eveniment.

O noua lege de tip Big Brother, discutata de urgenta in Parlament. Pozitia Guvernului si a SRI

Corespondenta de la Washington E nevoie urgenta de legile Big Brother: Anuntul facut de Iohannis din SUA

In paralel este deschisa si expozitia "Second life in communism", organizata de Iosf Kiraly in parteneriat cu CNSAS.

De asemenea, incepand de la ora 16:30, cei prezenti sunt invitati la dezbaterea stiintifica "Contingentele supravegherii - un dialog intre prezent si trecut", la care va participa, printre altii, si prof.dr. Virgiliu Tarau, vicepresedintele colegiului CNSAS.

La acest eveniment sunt invitate toate persoanele interesate. Intrarea este libera. Nu este nevoie de rezervare.

C.B.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#dezbatere Securitate supraveghere CNSAS , #comunism