OMS clasifică drept „îngrijorătoare” noua tulpină din Africa de Sud. Botezată „Omicron”, ar putea fi de cinci ori mai infecțioasă decât Delta

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 21:03
3270 citiri
OMS clasifică drept „îngrijorătoare” noua tulpină din Africa de Sud. Botezată „Omicron”, ar putea fi de cinci ori mai infecțioasă decât Delta
Noua tulpină COVID a alertat planeta FOTO Unsplash

Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept ''îngrijorătoare'' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită ''Omicron'', relatează AFP.

''Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare'', a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Tulpina cu 32 de mutații a fost denumită oficial Omicron (după a XV-a literă din alfabetul grecesc). Grupul de experți ai OMS susține că un număr mare din totalul celor 32 de mutații sunt ele însele îngrijorătoare pentru cercetători.

Într-un comunicat de presă, OMS informează că primul caz de infectare cu Omicron a fost identificat pe 9 noiembrie, iar două zile mai târziu a apărut în Africa de Sud.

Omicron a fost deja identificată în Belgia, Israel dar și în Hong Kong.

Ce arată datele inițiale

Profesorul de Politici Publice de Sănătate, Răzvan Chereches a distribuit pe pagina sa de Facebook o serie de date preliminare cu privire la tulpina Omicron, ce ar indica o infecțiozitate mult mai ridicată comparativ cu Delta.

Ceea ce nu se știe încă este rezistența acesteia la vaccinurile în uz în acest moment.

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă - vedeți cu roșu. Dacă datele inițiale se confirmă - noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta - creștere cu 500% mai mare.

Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale ... Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 ...”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Tot Răzvan Cherecheș a relatat că, potrivit ministrului Sănătății din Africa de Sud, dintre persoanele spitalizate cu noua tulpină Omicron - 20% sunt vaccinați, 80% nevaccinați (rata de vaccinare este de ~24% în Africa de Sud, procentul estimat de persoane care au fost anterior infectate este de 72%). În ceea ce privește rezistența la vaccinuri, „nu avem încă dovezi care să arate clar dacă tulpina Omicron evadează imunologic - primele date arată că vaccinurile protejează în continuare”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană recomandă statelor UE să suspende legăturile aeriene

Comisia Europeană a recomandat vineri statelor membre ale Uniunii Europene să activeze ”frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua variantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea ”limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen, care recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări.

”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios”, dă ea asigurări, citată într-un comunicat.

Mutaţii pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume, avertizează ea şi îndeamnă UE să acţioneze ”acum” ”foarte rapid, decisiv şi unit”.

Ursula von der Leyen anunţă că le-a propus statelor membre UE să activeze ”frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţări situate în sudul Africii şi din alte ţări, în vederea ”limitării răspândirii noii varinate”.

”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, subliniază ea.

Eropenii care se întorc din aceste regiuni este necesar să fie plasaţi în ”carantine stricte”, insistă ea.

Mai multe state membre UE - între care Franţa, Germania, Italia şi Olanda - au luat deja astfel de măsuri.

Preşedinta Comisiei anunţă că a discutat vineri despre această situaţie, ”la telefon şi în conferinţe video, cu cercetători şi producători de vaccin”.

Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#NOUA TULPINA COVID, #Africa de Sud, #tulpina covid, #OMS , #Tulpina Omicron