O romanca a pierdut, la CEDO, procesul impotriva statului care i-a mutat embrionii

Autor: Ana Ilie
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:15
3165 citiri
O romanca a pierdut, la CEDO, procesul impotriva statului care i-a mutat embrionii

Daniela Knecht a pierdut un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva statului roman, pe care il acuzase ca, prin decizia de a-i muta embrionii de la o clinica la alta i-a refuzat dreptul la a alege un medic, deci i-a incalcat viata privata si de familie si a impiedicat-o sa aiba un copil prin fertilizarea in vitro.

In cea mai recenta decizie privind fertilizarea in vitro, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a conchis ca statul roman a actionat corect mutand embrionii la o institutie de stat, scrie bionews.org.uk.

Daniela Knecht a depozitat 16 embrioni in 2008 la o clinica din Bucuresti, ce a fost inchisa un an mai tarziu, in cadrul unei anchete privind licenta de functionare ca banca de embrioni. Tot materialul genetic din clinica a fost confiscat de stat si embrionii lui Knecht, impreuna cu ceilalti depozitati acolo, au fost transferati la Institutul Mina Minovici.

Ingrijorata de starea embrionilor, dupa ce a discutat cu mai multe institutii inclusiv Ministerul Sanatatii, Knecht a incercat sa ii recupereze. Transferul nu a mai avut loc, dupa ce Agentia Nationala de Transplant din Romania a refuzat aceasta actiune, motivand ca nu poate garanta ca minimele conditii sanitare au fost indeplinite pentru conservarea embrionilor, avand in vedere ca institutia medicala ce i-a depozitat prima data nu avea licenta.

Knecht a dat in judecata Agentia, iar instanta suprema a decis, in mai 2011, ca agentia trebuie sa autorizeze transferul embrionilor. Knecht nu a reusit insa sa transfere embrionii la o alta clinica, intrucat aceasta a cerut intregul istoric al depozitarii.

Procurorii romani, care anchetau cazul clinicii fara licenta, au decis apoi transferul embrionilor la o alta institutie de stat, care i-a preluat in octombrie 2011. Knecht sustine ca transferul s-a facut fara acceptul sau si ca nu doreste sa suporte o operatiune de fertilizare in vitro la acea institutie medicala, intrucat a avut "experiente rele" acolo si nu are incredere in medici.

Knecht a subliniat ca are dreptul sa fie asistata de doctorii alesi de ea insasi si ca, in urma unui conflict intre institutiile de stat, nu a reusit sa faca inca o fertilizare in vitro, ceea ce, la varsta ei, 45 de ani, ii aduce prejudicii.

CEDO a decis ca cererea lui Knecht este admisibila, conform articolului 8 al Conventiei Europene privind Drepturile Omului. Cu toate acestea, a explicat ca o interferenta cu Articolul 8 poate fi justificata "respectand legea" si este "necesara intr-o societate democratica".

In hotararea sa, explica faptul ca decizia de a lua in custodie embrionii in prima etapa a fost luata conform codului penal roman si masura a urmarit un scop legitim, acela de a preveni o infractiune si a apara siguranta publica, mai ales in contextul unei clinici care opera fara autoritate.

Mai mult, CEDO a aratat ca refuzul si actiunile Agentiei Nationale de Transplant au fost judecate de tribunalele nationale si nu exista suficiente dovezi privind experientele trecute ale lui Knecht privind fertilizarea in vitro pentru a incadra plangerea acesteia la Articolul 8, deci nu a fost nicio incalcare a acestuia.

In iunie, guvernul roman a transmis CEDO ca institutia sa medicala a fost de acord ca Knecht sa fie fertilizata in vitro cu un doctor ales de ea, din Romania sau strainatate. CEDO a mai fost informata ca o alta clinica privata din Bucuresti este dispusa sa accepte embrionii si ca Knecht se afla in discutii cu aceasta privind un posibil transfer.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#Daniela Knecht proces CEDO, #proces CEDO embrioni, #romanca proces CEDO embrioni , #CEDO