O racheta de tip nuclear lansata de Marea Britanie s-a indreptat spre SUA. Theresa May a ascuns incidentul

Duminica, 22 Ianuarie 2017, ora 13:42 9825 citiri
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

O racheta nucleara nearmata s-a indreptat din greseala spre Statele Unite, in cursul unui test militar efectuat de armata britanica in iunie 2016, dar Guvernul Theresa May a omis sa transmita Parlamentului informatii despre acest incident.

In iunie 2016, un submarin britanic a efectuat un test cu o racheta care poate transporta incarcatura nucleara, in Oceanul Atlantic, in largul coastelor statului american Florida, potrivit the Sunday Times.

Imediat dupa lansare, racheta de tip Trident II D5, care poate omori milioane de oameni intr-un atac, a functionat gresit, indreptandu-se spre teritoriul Statelor Unite si cazand in ocean, afirma surse militare britanice citate de publicatia The Sunday Times. Cauzele producerii incidentului raman secrete.

Guvernul Theresa May a ascuns informatiile despre esecul testului balistic, cu doar cateva saptamani inaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistemului Trident.

Imediat dupa test, Cabinetul Theresa May transmitea oficial: "Fortele navale regale au efectuat un test de rutina cu o racheta Tridend nearmata, lansata de la bordul submarinului HMS Vengeance in cadrul unei operatiuni pentru certificarea submarinului si a echipajului. Submarinul si echipajul au fost testate si certificate cu succes, permitand revenirea la nivel operational. Avem incredere deplina in capacitatea noastra de disuasiune nucleara".

Dupa acest comunicat, Camera Comunelor a aprobat construirea a patru submarine dotate cu rachete Trident.

Rachetele Trident au fost testate pana acum doar de cinci ori, deoarece una singura costa 17 milioane de lire (19,6 milioane de euro).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News