O femeie din Arad acuzata de propaganda terorista, condamnata la un an si jumatate inchisoare cu executare

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:572422 citiri
O femeie din Arad acuzata de propaganda terorista, condamnata la un an si jumatate inchisoare cu executare
FOTO: Unsplash

O femeie din judetul Arad, Maria Livia Baila, acuzata de propaganda terorista si legaturi cu membri ai unei organizatii teroriste din Orientul Mijlociu, a fost condamnata de Instanta Suprema la un an, cinci luni si zece zile inchisoare cu executare.

Judecatorii au mai dispus confiscarea de la femeie a unui telefon mobil si a 25 de DVD-uri cu inscriptii in limba araba. Decizia nu este definitiva.

Maria Baila este acuzata de procurorii DIICOT din Timisoara de savarsirea infractiunilor de accesarea in mod repetat de materiale de propaganda terorista, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicatii electronice, precum si detinerea de astfel de materiale, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare si promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea unui act de terorism.

Conform DIICOT, incepand cu anul 2019, femeia a cunoscut "un proces treptat de radicalizare", prin intermediul contactelor stabilite in mediul virtual cu diferiti sustinatori ai "unei organizatii teroriste din Orientul Mijlociu".

In acest context, femeia a accesat in mod repetat materiale de propaganda terorista, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare, si a promovat in mediul virtual, in mod repetat si cu frecventa ridicata, mesaje de propaganda a ideilor si conceptelor radical islamiste, specifice organizatiilor teroriste musulmane, folosind in acest scop diferite aplicatii de mesagerie si, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice si a mijloacelor de comunicare electronica proprii.

"Astfel, prin intermediul unei retele de socializare, utilizand diferite profile, suspecta a dezvoltat relatii cu diferiti cetateni straini, proveniti din areale cu problematica terorista active, unii dintre ei suspecti de apartenenta la organizatia terorista din Orientul Mijlociu. Acesti cetateni straini au rolul de a recruta diferite persoane, in scopul insusirii ideilor si credintelor fundamentaliste, scop in care posteaza constant mesaje si simboluri specifice organizatiei teroriste din Orientul Mijlociu, filme si fotografii cu arme sau luptatori inarmati, scene de lupta, executii de prizonieri, pregatirea atentatorilor sinucigasi, predici ale unor clerici radicali", sustine DIICOT.

In mediul virtual, spun procurorii, femeia si-a exprimat in mod explicit sustinerea fata de organizatia terorista din Orientul Mijlociu si a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta aratandu-si disponibilitatea de a lupta de partea fundamentalistilor islamici.

"Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a facut obiectul unor sesiuni de pregatire contrainformativa din partea cetatenilor straini cu care a dezvoltat relatii de colaborare, menite sa-i asigure o cat mai buna conspirativitate a activitatilor derulate si sa ingreuneze capacitatile de monitorizare din partea organelor statului. In acest sens, suspecta a inceput sa utilizeze simultan mai multe conturi de email (pana la 21 de adrese in acelasi timp), precum si multiple posturi telefonice si cartele reincarcabile, pe care era invatata sa le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicatiile colaboratorilor straini, suspecta a receptionat si a inceput sa foloseasca si o serie de aplicatii de tip VPN, al caror scop este criptarea comunicatiilor dintre parti. Totodata, suspecta si-a aratat disponibilitatea de a facilita venirea in Romania a unora dintre cetatenii straini cu care se afla in legatura si exista suspiciunea ca a inceput sa receptioneze diferite sume de bani de la colaboratorii sai", precizeaza DIICOT.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News