Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O femeie ar fi murit intr-un spital din Bucuresti dupa o transfuzie gresita de sange UPDATE

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 12:03
10965 citiri
O femeie ar fi murit intr-un spital din Bucuresti dupa o transfuzie gresita de sange UPDATE
Foto: Site oficial Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri

O femeie in varsta de 79 de ani a murit la Spitalul de Arsi din Bucuresti, iar cauza se pare ca ar fi o transfuzie gresita de sange.

O pacienta a ajuns la spital pe 13 iunie dupa ce a fost muscata de caine. Avea grupa B3, insa medicii i-au facut transfuzie cu A2, potrivit Digi 24.

Ulterior, femeia a intrat in soc asemanator celui de septicemie si a murit.

Reactia Ministerului Sanatatii

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, a declarat, miercuri, ca decesul femeii a fost raportat cu mare intarziere, insa imediat s-a inceput un control la spital.

In urma acestuia s-a descoperit ca "Unitatea de transfuzie a spitalului (UTS) functiona fara autorizare de mai bine de un an de zile. Rapoartele arata ca era intr-un spatiu impropriu".

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a adaugat ca s-au dispus masuri imediate, dar ca la un al doilea control, pe 8 iulie, s-a descoperit ca nu au fost indeplinite si s-a decis suspendarea activitatii UTS.

Colintineanu a precizat ca medicii din spital "au depus toate eforturile pe langa conducere pentru a autoriza aceasta unitate sanitara", dar ca cei din management nu au luat nicio masura.

"Dupa ce se reautorizeaza unitatea, vom determina cauzele si masurile pentru a preveni astfel de situatii in alte spitale si chiar si in acesta", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Referitor la existenta unui malpraxis in acest caz, Laurentiu Colintineanu a precizat ca nu este de competenta Ministerului Sanatatii sa se exprime, ci ca acest lucru va fi stabilit de Colegiul Medicilor.

Spitalul de Arsi spune ca nu transfuzia ar fi cauza

Adrian Stanculea, purtatorul de cuvant de la Spitalul de Arsi, a spus, miercuri, ca din punctul sau de vedere cauza mortii femeii nu a fost transfuzia de sange.

Medicul a explicat ca pacienta a primit o grupa de sange gresita, dar ca apoi a stat inca sapte zile in spital, timp in care i s-a facut dializa.

"A decedat, dar nu din cauza transfuziei. Sigur ca accidentul nu i-a fost benefic. (...) Dupa parerea mea de medic, nu este o legatura (intre deces si transfuzie - n.red.). Daca asta era cauza decesului, se intampla atunci, nu la cateva zile distanta", a punctat Adrian Stanculea.

Acesta a mentionat ca femeia a fost supusa la trei sedinte de dializa, dar nu a putut preciza cauza exacta a mortii, adaugand ca trebuie sa verifice certificatul de la IML.

Intrebat la cate zile dupa deces a fost raportat cazul, medicul a explicat ca: "A fost raportat cazul dupa vacanta de Rusalii, pe 25, 26, 27 iunie. Raportarea am facut-o noi. Nimeni nu ne-a solicitat. Nu am gasit in lege niciun termen legal in care trebuie sa raportezi".

In privinta medicului care a decis tranfuzia de sange, Stanculea a spus ca acesta inca profeseaza pana la luarea unei decizii atat din partea spitalului, cat si din partea Colegiului Medicilor.

A.G.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#femeie moarta transfuzie sange, #femeie murit transfuzie sange, #transfuzie gresita sange , #Spitalul de Arsi