O comuna din Maramures ar putea fi declarata statiune turistica de interes national. Alte 13 localitati, ar putea deveni statiuni turistice de interes local

Duminica, 04 Octombrie 2020, ora 14:4111811 citiri
O comuna din Maramures ar putea fi declarata statiune turistica de interes national. Alte 13 localitati, ar putea deveni statiuni turistice de interes local

Ocna Sugatag din judetul Maramures ar putea fi atestata ca statiune turistica de interes national, potrivit unui proiect de Hotarare publicat de Ministerul Economiei, prin care totdata isi propune sa ateste alte 13 localitati ca statiuni turistice de interes local.

Romania va avea in total 52 de statiuni turistice de interes national si 87 de statiuni turistice de interes local.

"Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestarii, ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, a urmatoarelor localitati sau parti din localitati: 1. interes national: Ocna Sugatag, judetul Maramures; 2. interes local: Anina, judetul Caras-Severin; Bors, judetul Bihor; Cavnic, judetul Maramures; Dorna Arini, judetul Suceava; Ghioroc, judetul Arad; Gura Siriului, judetul Buzau; Sadova, judetul Suceava; Sacele, judetul Brasov; Sannicolau Mare, judetul Timis; Sighetul Marmatiei, judetul Maramures; Stei, judetul Bihor; Tulucesti, judetul Galati; Vatra Moldovitei, judetul Suceava", arata proiectul.

Impactul pozitiv este determinat de cresterea circulatiei turistice si totodata a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finantari structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localitatile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o crestere a numarului turistilor de pe piata interna si externa.

"Pe termen mediu si lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv in sensul ca localitatile atestate vor putea fi promovate ca statiuni turistice de interes national sau local, dupa caz, si vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile, in conditiile in care unele programe de finantare impun existenta atestarii ca statiune turistica. Avȃnd in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in localitatile atestate statiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii pentru rezidentii acestor zone", se mai mentioneaza in nota de fundamentare.