UPDATE Surse: Numirea lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ - constitutionala

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 13:56
4891 citiri
UPDATE Surse: Numirea lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ - constitutionala
FOTO Facebook/Florin Iordache

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, sesizarile PNL si USR privind numirea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Potrivit surselor citate, tot miercuri, CCR a respins si sesizarile celor doua formatiuni in legatura cu numirea lui George Edward Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului Legislativ.

Pe 22 octombrie, liberalii au depus sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la hotararea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

In sesizarea semnata de liderul deputatilor PNL, Florin Roman, se arata ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii, prevazut de Constitutie.

Liberalii sustineau ca, potrivit Legii 73/1993, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei mentionau ca pentru numirea lui Florin Iordache s-au inregistrat 185 de voturi, in timp ce legea prevede 234.

Totodata, potrivit PNL, hotararea Parlamentului este neconstitutionala deoarece Florin Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993, in conditiile in care a promovat, in calitate de ministru al Justitiei in Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea. "Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala", se preciza in sesizarea de neconstitutionalitate.

Liberalii au invocat in sesizare si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a anuntat ca Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constitutionala pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache in fruntea Consiliul Legislativ, dar si cu privire la Hotararea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului.

Functia de presedinte al Consiliului Legislativ a ramas vacanta dupa demisia lui Serban Iliescu, iar Sectia de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a ramas fara sef dupa demisia lui Gheorghe Popescu.

Marcel Ciolacu: "E posibil ca foarte multi membri ai PNL sa fi votat cu Florin Iordache, ca pe urma sa faca scandal"

CCR a amanat pentru a doua oara o decizie privind legalitatea numirii lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#florin iordache, #consiliul legislativ, #curtea constitutionala, #amanare, #sesizare , #justitie