Numele a doi fosti ministri, in noul dosar Rompetrol: Cum l-au imbogatit pe Patriciu pagubind statul

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 19:13
8900 citiri
Numele a doi fosti ministri, in noul dosar Rompetrol: Cum l-au imbogatit pe Patriciu pagubind statul
Foto: Arhiva Ziare.com

Numele a doi ministri din Guvernul Adrian Nastase au aparut in noul dosar Rompetrol de la DIICOT. Acestia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu sa castige trei miliarde de dolari si ar fi pagubit statul roman cu sute de milioane de lei.

Informatiile apar intr-o declaratie la DIICOT a fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, transmite Digi 24.

Mai exact, este vorba despre un denunt pe numele lui Mihai Tanesescu, fost ministru al Finantelor, si Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor.

Rodica Stanoiu sustine ca cei doi fosti demnitari au facut demersuri in Executiv, in anul 2003, pentru ca datoriile in valoare de 603 milioane de lei ale Rompetrol sa fie sterse. Concret, restantele bugetare ale companiei au fost atunci transformate in obligatiuni de plata.

Astfel, Rompetrol a putut fi listata la Bursa, a castigat capital pe piata din strainatate, iar Dinu Patriciu, care detinea compania, a ajuns sa o vanda cu trei miliarde de dolari kazahilor de la KazMunaiGaz.

Fostul ministru al Justitiei le-a explicat anchetatorilor si cum s-a intamplat acest lucru. Ea a spus ca, in octombrie 2003, pe biroul sau de la minister a ajuns un document de trei pagini, cu care a fost de acord si l-a semnat.

Ulterior, la Guvern a ajuns un document de cinci pagini, cel care a scapat Rompetrol de datorii, insa acesta nu era semnat de ea. In acest context, Stanoiu a mentionat numele celor doi fosti ministri, care ar fi adus ilegal modificari.

Procurorii DIICOT au deschis recent un nou dosar Rompetrol si au pus sechestru, luni, pe instalatiile rafinariei Petromidia si pe benzinarii. Potrivit surselor Digi 24, e vorba de un prejudiciu in valoare de 660 de milioane de euro.

Un nou dosar Rompetrol: DIICOT pune sechestru pe instalatiile rafinariei si pe benzinarii - surse UPDATE

Activitatea rafinariei Petromidia din Navodari nu va fi perturbata de acest sechestru, insa bunurile nu vor mai putea fi valorificate de companie.

Dosar disjuns

Noul dosar este disjuns din cel in care mai multe persoane au fost condamnate definitiv - printre care se numara fostul senator liberal Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis - si in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu. In cazul acestuia, procesul penal s-a incheiat in urma decesului.

Sorin Rosca Stanescu, eliberat conditionat

Curtea de Apel Bucuresti: Interceptarea convorbirilor lui Patriciu a fost legala, faptele lui afectau siguranta nationala

Dosarul Rompetrol: Procesul continua dupa moartea lui Patriciu

Ancheta dateaza de la inceputul anului 2006, iar masura sechestrului a fost impusa pentru a se recupera prejudiciul, deoarece in primul dosar nu s-a reusit acest lucru.

Seful DIICOT: Dosarul Rompetrol are 3.100 de volume

Anterior, in luna martie, seful DIICOT spunea ca dosarul Rompetrol 2 are 3.100 de volume si ca ocupa tot subsolul institutiei, insa nu a vrut sa faca atunci o estimare a prejudiciului.

Chinezii cumpara Rompetrol

Sechestrul pus pe bunurile Rompetrol la cateva luni dupa ce chinezii de la CEFC China Energy Company Ltd au anuntat achizitia a 51% din actiunile KMG International, subsidiara companiei petroliere kazahe de stat KazMunaiGaz, din care fac parte rafinaria Petromidia, lantul de benzinarii Rompetrol, Dyneff Franta si Spania, dar si celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

Chinezii cumpara Rompetrol - Reactia ministrului Economiei

Acuzatiile initiale

In dosarul initial, acuzatiile au fost multiple: de la organizarea unui grup infractional, la delapidare, spalare de bani, manipularea pietei de capital si utilizare de informatii privilegiate.

In afara de Patriciu, printre cei inculpati s-au numarat Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ministri dosar Rompetrol, #ministri Dinu Patriciu Rompetrol , #DIICOT