Nu trece nici Bulgaria de MCV: Nu a indeplinit in mod satisfacator niciuna dintre cerinte, dar exista progrese

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:06 1754 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Bulgaria nu a indeplinit deocamdata in mod satisfacator niciuna din conditionalitatile cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), dar progresele consemnate indreptatesc opinia ca aceasta poate avea loc in viitorul apropiat, indica raportul Comisiei Europene privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, elaborat in cadrul MCV.

Documentul dat publicitatii miercuri analizeaza in mod concret progresele inregistrate in indeplinirea celor 17 recomandari emise de Comisia Europeana in precedentul sau raport, din ianuarie 2017.

"Desi Comisia nu poate concluziona deocamdata ca vreuna dintre conditionalitati a fost indeplinita in mod satisfacator, ramane la parerea ca, cu o directie politica consecventa si o determinare de a face ca reformele sa avanseze, Bulgaria ar trebui sa poata indeplini recomandarile ramase si, in consecinta, sa indeplineasca in mod satisfacator conditionalitatile MCV in viitorul apropiat", afirma executivul de la Bruxelles.

"Am constatat progrese in multe domenii, dar mai este necesara inca multa munca. Bulgaria a indeplinit sau a inregistrat progrese la cateva din recomandarile noastre, dar nu inca la toate.

Contez pe guvernul bulgar sa implementeze toate reformele planuite si sa evite pasii inapoi, astfel incat sa ne putem indrepta spre obiectivul incheierii MCV in mandatul acestei Comisii", a declarat prim-vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Precedentul raport al Comisiei Europene a evidentiat progresele generale din ultimii zece ani si a identificat 17 recomandari concrete care sa ajute Bulgaria sa se indrepte spre indeplinirea tuturor conditionalitatilor MCV, documentul publicat miercuri notand ca s-au inregistrat progrese semnificative in ce priveste aceste recomandari.

Desi incertitudinea politica a condus la unele intarzieri in punerea in aplicare a reformelor in acest an, procesul de reforma a primit un nou impuls incepand din luna mai, chiar daca rezultatele finale se lasa inca asteptate in domenii care necesita reforme legislative si actiune guvernamentala, precum lupta impotriva coruptiei, releva documentul Comisiei.

In ce priveste domeniul judiciar, raportul constata evolutii importante in 2017, in primul rand alegerea unui nou Consiliu Judiciar Suprem, al carui impact ar trebui sa se manifeste incepand de anul viitor.

Comisia Europeana va evolua din nou progresele Bulgariei cu privire la reforma judiciara si combaterea coruptiei spre sfarsitul anului 2018.

Citeste si Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei, dar si Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News